GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

10 σημάδια ότι το έχεις παρακάνει

Απλές πρακτικές συμβουλές για να καταλάβεις πότε "πάσχεις" από υπερπροπόνηση Έχουμε ξανατονίσει στο παρελθόν τη σημασία της ξ...

Απλές πρακτικές συμβουλές για να καταλάβεις πότε "πάσχεις" από υπερπροπόνηση

Έχουμε ξανατονίσει στο παρελθόν τη σημασία της ξεκούρασης και πως αυτή είναι που θα σου δώσει τα αποτελέσματα που περιμένεις. Γιατί πάντα υπάρχει ένα όριο που όταν το περάσεις αρχίζεις να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Τότε γκρεμίζεις αντί να χτίζεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Είχαμε ασχοληθεί με το πότε χρειάζεσαι ξεκούραση και πως μπορείς χωρίς να το καταλάβεις να αρχίσεις να φορτσάρεις και όταν δε σου βγαίνει να προσπαθείς παραπάνω και ακόμα παραπάνω ενώ το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα γερό off. Και είχαμε εξηγήσει και τη θεωρία.

Που σημαίνει ότι οι τρεις-τέσσερις προπονήσεις που κάνεις την εβδομάδα πρέπει αν είναι χαρά και όχι μόχθος. Η προπόνηση σου είναι στα φυσιολογικά όρια, στο τέλος και την επόμενη μέρα θα πρέπει να νιώθεις όμορφα. Ο οργανισμός σου μπαίνει στη φάση της ανάρρωσης, έχεις κάνει ένα μικρό βηματάκι προς το στόχο σου.

Δηλαδή, είναι εντάξει να προσπαθείς να βγάλεις μια άσκηση ή μια επανάληψη παραπάνω αλλά όταν προσπαθείς συνέχεια να βγάλεις την κάθε άσκηση και την κάθε προπόνηση τότε υπάρχει θέμα. Αν αυτό που ήταν πολλά μικρά βηματάκια προς το στόχο σου έχει γίνει πολλές “δύσκολες” προπονήσεις υπάρχει θέμα. Σε κάθε περίπτωση να τι πρέπει να προσέξεις:

Οι σφυγμοί σου είναι πολύ αυξημένοι στην προπόνηση. Αν έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο (κάνε ένα break και μέτρα το σε κάποιο ποδήλατο ή με κάποιο μετρητή) πρέπει οπωσδήποτε να το κοιτάξεις. Μπορεί να κουράζεσαι γρήγορα, μπορεί η επιβάρυνση να είναι υπερβολική, μπορεί το πρόγραμμα σου να μην έχει τις σωστές προσαρμογές. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ελέγξεις τι γίνεται, δεν μπορείς να συνεχίσεις έτσι.

Η δίψα σου είναι πολύ μεγάλη. Ο οργανισμός σου έχει μπει σε καταβολική φάση και “ρουφάει” όλο το νερό που του δίνεις. Πιες όσο νερό χρειάζεται αλλά ξεκουράσου περισσότερο από ό,τι συνήθως. Κοινώς μην ξαναπάς γυμναστήριο αν δεν νιώθεις φρέσκος.

Πιάνεσαι. Ακόμα και όταν δοκιμάζεις καινούρια πράγματα δε θα πρέπει να είσαι πιασμένος πάνω από 72 ώρες (με την προυπόθεση ότι η αποθεραπεία σου στο τέλος είναι επαρκής). Πρόσεξε πόσο διαρκούν οι προπονήσεις σου (λίγο πάνω από τα 45 λεπτά είναι το ιδανικό) και αν φτάνουν τα διαστήματα που ξεκουράζεσαι.

Αυπνίες. Η υπερβολική προπόνηση στρεσάρει τον οργανισμό. Αν νομίζεις ότι δε συντρέχει άλλος λόγος (έχεις τις σχετικές βεβαιώσεις από το γιατρό σου) και δε σε παίρνει ο ύπνος ή δεν ξυπνάς ξεκούραστος κάτι πρέπει να κάνεις. Δοκίμασε αρχικά να ξεκουραστείς και αν δεν γίνεται τίποτα στο γιατρό κατευθείαν.

Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι δύσκολο να αυτοδιαγνωστεί αλλά αν νιώθεις συνεχή ανησυχία, εκνευρισμό και βλέπεις το γυμναστήριο σαν αγκαρία, ίσως ο οργανισμός σου να σου λέει κάτι. Τσέκαρέ το. Τσέκαρε, επίσης, αν αυτό που κάνεις είναι στους αρχικούς σου στόχους (είναι κλασσικό λάθος ό,τι ξεκινάμε για κάτι και στην πορεία στρίβουμε).

Αρρωσταίνεις κάθε τρεις και λίγο. Αυτό είναι σοβαρή ένδειξη ότι πέφτει το ανοσοποιητικό σου. Η λύση είναι ξεκούραση και φαγητό.

Τραυματίζεσαι πολύ συχνά. Όταν ξεκινάς την προπόνηση αποδυναμωμένος, δύο τινά θα συμβούν. Ή θα τραυματιστείς ή θα σου ξαναβγούν παλιοί τραματισμοί. Ισως είναι μια καλή λύση να κόψεις τα βάρη και για ένα διάστημα να κάνεις αερόβιο.

Δεν βλέπεις βελτίωση. Αν οργανισμός σου είναι υγιής και ξεκούραστος, η προπόνηση πρέπει να σε βελτιώνει. Αν όχι ή έχεις πιάσει πλατό ή, ακόμα χειρότερα, έχει μπει σε φάση καταβολισμού και καίει μυς.

Δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Αν σου λένε συχνά ότι κάτι τρέχει ή ότι είσαι πολύ επιθετικός ή ότι εκνευρίζεσαι εύκολα τότε μάλλον οι ισχύει. Οι γύρω σου παρατηρούν καλύτερα απ’ ότι εσύ. Και αν δεν είσια ο ίδιο τελευταία κάτι τρέχει.

Δε σηκώνεις όσο σήκωνες. Τα βάρη που είχες για πρωινό είναι πλέον όνειρο. Εδώ κάτι τρέχει, δεν είναι μόνο πλατό. Κάνε ένα γερό off και μία και δύο εβδομάδες.

Πηγή: Μάρκος Λαμπρής

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση