GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ύφεση 1,3% στην Ελλάδα βλέπουν οι "σοφοί" της Merkel το 2014

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ για άλλο ένα χρόνο βλέπει το Συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της Γερμανίδας καγκελαρίου...


Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ για άλλο ένα χρόνο βλέπει το Συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, στην τελευταία ετήσια έκθεση του.
Σ’ αυτό αποτέλεσμα οδηγεί το πανύψηλο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, οι σχετικά υψηλές ισοτιμίες του ευρώ αλλά και η πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα, παραδέχονται οι γνωστοί στη Γερμανία ως «σοφοί» οικονομολόγοι.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα της… 500σέλιδης έκθεσης του γερμανικού ΣΟΕ η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα (14 Νοεμβρίου), το οποίο αφιερώνεται στις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, προβλέπεται ύφεση 1,3% στην Ελλάδα το 2014.

Η πρόβλεψη αυτή των Γερμανών «σοφών», η οποία θεωρείται ως η πιο «επίσημη» στο Βερολίνο (γι’ αυτό και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις CDU/CSU-SPD για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος) , έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς αρνητικών για το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμήσεων που έχουν γίνει εδώ και δύο μήνες στη Γερμανία, με τελευταία εκείνη των επτά σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων (Σεπτέμβρης 2013).

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη της τρόικας και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για το 2014 είναι 0,6% ανάπτυξη.

Συνεπώς η απόκλιση μεταξύ των δύο προβλέψεων, δηλαδή μεταξύ εκείνης των Γερμανών «σοφών» της A. Merkel και της τρόικας φτάνει κοντά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ.

Για την ανεργία, το γερμανικό Συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων προβλέπει ότι θα φτάσει στο 28,3% το 2014 έναντι 24,5% που προβλέπει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο. Η απόκλιση σ’ αυτό το σημείο φτάνει τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχεί περίπου 150.000-200.000 περισσότερους ανέργους από εκείνους που υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, το γερμανικό ΣΟΕ προβλέπει αποπληθωρισμό 1,2% έναντι μόλις 0,4% που προβλέπει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Αν επαληθευθεί πρόβλεψη του γερμανικού ΣΟΕ, τότε το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας –μαζί και ο τρέχον τζίρος των επιχειρήσεων- θα μειωθεί ακόμα περισσότερο από όσο προβλέπει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, οι «σοφοί» της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουν τις δημοσιονομικές «προόδους» που έχουν συντελεστεί από το 2009 έως σήμερα στην Ελλάδα. Έτσι, αναφέρεται πως τo έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε από το 16% περίπου το 2009 στο 4% φέτος, ενώ για πρώτη φορά φέτος από το 2002, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, στην ετήσια τους έκθεση οι «σοφοί» οικονομολόγοι επισημαίνουν τη βελτίωση του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όσο αφορά το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα, οι Γερμανοί «σοφοί» αναγνωρίζουν τη μεγάλη μείωση που έχει αυτό υποστεί, ειδικά μάλιστα στο χώρο της εξαγωγικής βιομηχανίας.

Δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι:

• Η «πρόοδος» στο μέτωπο του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται και στην παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία μειώνεται.
• Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται από τις τράπεζες κατά πολύ ακριβότερα από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
• Οι σχετικά υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ μειώνουν σημαντικά τα οφέλη που έχει για την ανταγωνιστικότητα η μείωση του κόστους εργασίας.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση