GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοκρατικό δήμαρχο ύστερα από 24 χρόνια ετοιμάζεται να εκλέξει η Νέα Υόρκη

Οι Νεοϋορκέζοι ετοιμάζονται την Τρίτη να γυρίσουν σελίδα, να βάλουν ένα τέρμα στην πολιτική ηγεμονία των Ρεπουμπλικανών δημάρχων και να ε...

Οι Νεοϋορκέζοι ετοιμάζονται την Τρίτη να γυρίσουν σελίδα, να βάλουν ένα τέρμα στην πολιτική ηγεμονία των Ρεπουμπλικανών δημάρχων και να εκλέξουν - εκτός θεαματικού απροόπτου - ως νέο άρχοντα της πόλης τον 52χρονο υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτός ο Ιταλοαμερικανός, ο οποίος είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανίδα και υπόσχεται μια ριζική αλλαγή στην καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, θα συντρίψει το Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζόζεφ Λιότα, έναντι του οποίου έχει προβάδισμα άνω των 40 μονάδων.

Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ (8,3 εκατ. κάτοικοι) έχει εξαπλάσιους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους (3,1 εκατ.) απ' ό,τι Ρεπουμπλικανούς (491.000), όμως δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό δήμαρχο από το 1989 και τον Ντέιβιντ Ντίνκινς.

Μετά τον Ρούντολφ Τζουλιάνι (1994-2001) και τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ (2002-2013), ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος έβαλε τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανίσθηκε ως ένας «προοδευτικός και υπερήφανος γι' αυτό» υπερασπιστής της μεσαίας τάξης, των οικογενειών και των μειονοτήτων.

Κατήγγειλε τις ανισότητες στη Νέα Υόρκη, την πόλη που έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, αλλά το 21% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (30.944 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με το δείκτη της δημαρχίας).

Σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις, το Σάββατο στο Μανχάταν, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Σίρλεϊν Μακρέι, καθώς και τις ηθοποιούς Σίνθια Νίξον και Σούζαν Σάραντον, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο υπενθύμισε τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του: βαρύτεροι φόροι για τους πιο πλούσιους Νεοϋορκέζους ώστε να χρηματοδοτηθούν παιδικοί σταθμοί για όλους από την ηλικία των τεσσάρων ετών και πρόσθετα βραδινά μαθήματα στο κολέγιο, κατασκευή 200.000 εργατικών κατοικιών, συντήρηση των συνοικιακών νοσοκομείων και αντικατάσταση του αρχηγού της αστυνομίας Ρέι Κέλι.

«Έχουμε αρκετές πολυκατοικίες πολυτελείας», επέμεινε μιλώντας σε μια συγκέντρωση περίπου εκατό γυναικών και υπενθυμίζοντάς τους πως τάσσεται επίσης υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, υπέρ του δικαιώματος του εργαζομένου να παίρνει άδεια όταν το παιδί του είναι άρρωστο και υπέρ της μισθολογικής ισότητας ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο, ο εν λόγω πολιτικός, οι συνεργάτες του οποίου υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικός ακροατής και εμφορείται από συναινετικό πνεύμα, φρόντισε επίσης στη διάρκεια της εκστρατείας του να συναντήσει τον κόσμο των επιχειρήσεων και των ακινήτων, που αποτελούν κύριες πηγές πλούτου στη Νέα Υόρκη.

Εκλεγμένος συνήγορος του πολίτη της Νέας Υόρκης από το 2010, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Μπρούκλιν (2002-2009), πρώην διευθυντής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υποψήφια για τη Γερουσία το 2000, ο ντε Μπλάζιο με ύψος 1,95 μ., ο οποίος ζει σ' ένα απέριττο σπίτι στο Μπρούκλιν και του αρέσει να αστειεύεται, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετικός από το νυν δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ένα ψυχρό και αδιάλλακτο δισεκατομμυριούχο, με ισχυρό το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια δεν πήρε ούτε μια ημέρα άδεια.

Όταν είχε κερδίσει τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού άργησε να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εμφανίσθηκε οικογενειακώς, με τη σύζυγό του, τον 16χρονο γιο τους, τον Ντάντε με το άφρο κούρεμα, και τη θυγατέρα τους, την 18χρονη Κιάρα με στεφάνι από λουλούδια στα μαλλιά, και χόρεψαν μπροστά στις κάμερες ένα μικρό χορό που προκάλεσε αίσθηση.

Η Νέα Υόρκη είναι μαζικά Δημοκρατική, πολυφυλετική, λευκή σε ποσοστό 33,3% (πλην των ισπανοφώνων), μαύρη κατά 25,5% , ισπανόφωνη κατά 28,6% και ασιατική κατά 12,7%. Οι ανισότητες είναι εδώ οι πιο έντονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, έπειτα από τα δώδεκα χρόνια του δισεκατομμυριούχου Μπλούμπεργκ, ο οποίος μεταμόρφωσε βαθιά την πόλη, δύο τρίτα των Νεοϋορκέζων προσδοκούν μια αλλαγή, παρόλο που εκτιμούν εν γένει πως ο Μπλούμπεργκ έκανε καλή δουλειά.

Στη διάρκεια αυτών των 12 ετών, η εγκληματικότητα μειώθηκε στο μισό, διαμορφώθηκαν πολλοί χώροι πρασίνου και το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά δυόμισι χρόνια.

Παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για ιστορικών διαστάσεων προβάδισμα, ο ντε Μπλάζιο προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, σε μια πόλη όπου παραδοσιακά οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή.

«Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, πρέπει να τους οδηγήσουμε στα εκλογικά τμήματα με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, δεν έχει σημασία», επέμεινε.

Ο Μπλούμπεργκ αρνήθηκε να υποστηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους για τη διαδοχή του.

Ωστόσο δεν δίστασε να επικρίνει την εκστρατεία του Μπιλ ντε Μπλάζιο, καταγγέλλοντας τον «λαϊκισμό» του και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ιδέες.

Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση