GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας θα αποτελέσουν το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με ...


Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας θα αποτελέσουν το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται στις δυτικές και νότιες περιοχές θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν την Πέμπτη, το Ιόνιο (εκτός Κέρκυρας), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και σταδιακά το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενίσουν γρήγορα στο Ιόνιο και σταδιακά μέχρι το βράδυ στις ηπειρωτικές περιοχές και τις Σποράδες και τη νύχτα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Αναλυτικά ο καιρός:

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 13 έως 15 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 14 έως 18 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 13 έως 20 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και από 13 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Επίσης, οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα κατά τόπους σχεδόν θυελλώδεις, ενώ στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο νότιο Ιόνιο ασθενείς.
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά περιόδους ισχυρές, αναμένονται στην Αττική όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στο Σαρωνικό και το νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους ισχυρούς έως θυελλώδεις.
Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Την Παρασκευή θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα Δωδεκάνησα και οι νοτιότερες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Μάλιστα, θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
-Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
-Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Σε επιφυλακή η Πάτρα
Ιδιαίτερα προσεκτικοί συνιστά να είναι οι πολίτες κατά τις επόμενες ώρες, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να εκδηλωθούν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του δήμου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από πιθανούς κινδύνους. Δείτε περισσότερα εδώ
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση