GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ραντεβού στις 9/12 με το Eurogroup για τα νεότερα

Ραντεβού με τους ομολόγους του για τις 9 Δεκεμβρίου έδωσε ο Γ. Στουρνάρας, καθώς η Ελλάδα «σχεδόν δεν αναφέρθηκε» στη χθεσινή συνεδρ...


Ραντεβού με τους ομολόγους του για τις 9 Δεκεμβρίου έδωσε ο Γ. Στουρνάρας, καθώς η Ελλάδα «σχεδόν δεν αναφέρθηκε» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόκειται για εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς, αφενός η Ελλάδα δεν είχε... τίποτε νέο να παρουσιάσει σε σχέση με τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, αφετέρου το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η έγκριση των προϋπολογισμών 2014 για τα κράτη που δεν βρίσκονται σε Πρόγραμμα Προσαρμογής.

Παρά την εμφανή προσπάθεια των τελευταίων ημερών να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ότι το ελληνικό πρόβλημα «υποτροπιάζει», η πεποίθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να είναι σε θέση, στις 9 Δεκεμβρίου, να πει στους ομολόγους του ότι έχει κλείσει τουλάχιστον ένα από τα δύο μείζονα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα: δηλαδή μία συμφωνία είτε επί του δημοσιονομικού κενού του 2014 είτε για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο αγκάθι από τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς τα προσχήματα ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να εκτελείται κανονικά, δεν θα μπορούν πλέον να τηρηθούν. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει και μία ακόμη ευκαιρία να κλείσει και επισήμως τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν για μία ακόμη φορά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν από τις γιορτές.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε τον «σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Υπενθύμισε ακόμη ότι σε ορισμένα μέτωπα, οι ελληνικές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν».

Ενδεικτικό πάντως της παράδοξης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι τη στιγμή που η Ελλάδα κατέθετε προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας, το Eurogroup συνήλθε χθες, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, ώστε να εγκρίνει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών τα οποία δεν βρίσκονται σε Πρόγραμμα και δεν έχουν απολέσει την πρόσβαση στις αγορές. Aπό φέτος, όλα τα κράτη της Ευρωζώνης οφείλουν να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν και στο Eurogroup, πριν από την ψήφισή τους από τα εθνικά Κοινοβούλια. Επιπλέον, η Ευρωζώνη συζητάει το ενδεχόμενο να συνάπτει «δεσμευτικές» συμφωνίες με κράτη που δεν βρίσκονται σε Πρόγραμμα, ώστε αυτά να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα δανειακή στήριξη με συμφέροντα επιτόκια.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση