GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γενετικό τεστ προβλέπει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ένα πειραματικό τεστ που προβλέπει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να γλιτώσει τους άντρες από αχρείαστες χειρουργι...

Ένα πειραματικό τεστ που προβλέπει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να γλιτώσει τους άντρες από αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα για το τεστ, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (NCRI), υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεχωρίσει τους επιθετικούς από τους αργά αναπτυσσόμενους καρκίνους.

Οι ειδικοί λένε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι να αποφασίσουν πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική εκτομή του όγκου.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες έχουν τόσο αργά εξελισσόμενους καρκίνους, ώστε δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά στενή παρακολούθηση, με συχνές εξετάσεις που αξιολογούν την εξέλιξη του καρκίνου τους.

Η ευρεία χρήση ενός τεστ που θα δίνει την οριστική απάντηση, μπορεί να μεταμορφώσει την θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Το νέο τεστ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Myriad Genetics, εξετάζει τη δραστηριότητα 31 γονιδίων σε δείγματα που λαμβάνονται από τους καρκινικούς όγκους.

Το τεστ αξιολόγησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary, του Λονδίνου, οι οποίοι δεν εργάζονται ούτε χρηματοδοτούνται από την εταιρεία.

Όταν τα 31 γονίδια που ρυθμίζουν την δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων, είναι πολύ ενεργά, σημαίνει ότι ο υπό εξέτασιν καρκίνος είναι επιθετικός και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με εγχείρηση ή/και φάρμακα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των επιστημόνων του Queen Mary, δρ Νταν Μπέρνεϋ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ουρολογικών Παθολογοανατόμων, αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορεί «να αλλάξουν σημαντικά» τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι γιατροί.

Πάντως επισήμανε ότι η αξία του τεστ πρέπει να επαληθευτεί σε μεγάλες μελέτες, οπότε δεν αναμένεται να διατεθεί ευρέως στο εμπόριο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. «Από τα τεστ που δοκιμάζονται, όμως, είναι το πιο ισχυρό», διευκρίνισε.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση