GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δραματική η κατάσταση στις Φιλιππίνες

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον τυφώνα Χαϊγιάν έφθασε τους 3.621 νεκρούς, σύμφωνα με κυβερνητική υπηρεσία – αριθμός που π...


Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον τυφώνα Χαϊγιάν έφθασε τους 3.621 νεκρούς, σύμφωνα με κυβερνητική υπηρεσία – αριθμός που προσεγγίζει τους 4.460 νεκρούς που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Ο Ρεϊνάλντο Μπαλίντο, αξιωματούχος του Eθνικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, διευκρίνισε επίσης ότι 1.140 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Ο Μπαλίντο εξήγησε ότι η αύξηση αυτή καταγράφηκε ύστερα από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από τοπικές αρχές που δεν είχαν ακόμη προχωρήσει στην καταμέτρηση των θυμάτων.
Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι "στις 13 Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4.460 νεκροί", από τον τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες, κυρίως τα νησιά Λέιτε και Σαμάρ των οποίων ορισμένες πόλεις ισοπεδώθηκαν, και άφησε πίσω του χιλιάδες άστεγους, χωρίς νερό και τροφή.
Μια εβδομάδα έχει περάσει και τα πτώματα κείτονται ακόμη εκεί όπου τα θύματα του τυφώνα βρήκαν τον θάνατο, παραμένοντας ακλόνητοι μάρτυρες της τραγωδίας.
Κάτω από τον τροπικό ήλιο, οσμή της αποσύνθεσης αναδύεται από τα τυμπανισμένα πτώματα παντού στην Τακλομπάν. Η δυσωδία υποχρεώνει διασώστες και επιζήσαντες να καλύπτουν με ύφασμα τη μύτη και το στόμα.
Εκατοντάδες πτώματα έχουν περισυλλεγεί, τοποθετηθεί στις ειδικές σακούλες και μεταφερθεί με φορτηγά σε κτίρια του δήμου, τα οποία έχουν επίσης ερειπωθεί, εν αναμονή της μαζικής ταφής τους, μια διαδικασία που άρχισε χθες.
Αρχές και διασώστες δηλώνουν ότι οι σοροί που περισυνελέγησαν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. "Είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού απολογισμού ο οποίος παραμένει αδιευκρίνιστος. Πολλοί νεκροί βρίσκονται κάτω από βουνά ερειπίων, δηλώνουν.
"Είναι ασυγχώρητο να αφήνουμε τα πτώματα να σαπίζουν στο δρόμο", δήλωσε ο καθολικός ιερέας Αμαντέο Αλβέρο στο νησί Λέιτε.
Λίγο μετά τον τυφώνα, οι αρχές εκτίμησαν ότι η περισυλλογή των πτωμάτων ήταν λιγότερο επείγουσα και έδωσαν προτεραιότητα στην παροχή βοήθειας στους επιζήσαντες, που στερούνται τα πάντα και βρίσκονται μπροστά σε σκηνές αποκάλυψης, χωρίς σχεδόν καθόλου νερό και τροφή, και ούτε λόγος για στέγη.
Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών ώσπου να συγκεντρώσουν εγκαίρως σάκους για τα πτώματα.
Καθώς οι κάτοικοι είναι εξαντλημένοι, πεινασμένοι και σε απόγνωση, ο ιερέας φοβάται ότι τα πτώματα αυτά μπορεί να γίνουν η αιτία μεταδοτικών ασθενειών. "Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα γιατί αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομικό πρόβλημα", αναφέροντας ότι επικρατεί κλίμα φόβου και απόγνωσης.
Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Ονα δηλώνει πάντως ότι τα πτώματα αυτά δεν θέτουν κίνδυνο για την υγεία. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ένα πτώμα δεν μπορεί να μεταδώσει ασθένειες όπως η χολέρα – η οποία είναι άκρως επικίνδυνη όταν ξεσπά σε ένα τέτοιο περιβάλλον καταστροφής – παρά μόνο αν ο θανών ασθενούσε πριν από τον θάνατό του.
"Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν θα υπάρξει επιδημία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αναγνώριση των πτωμάτων για να ησυχάσουν οι οικογένειες".
Ωστόσο η αναγνώριση αποδεικνύεται δύσκολη αποστολή σ” ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον και με έναν τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών. Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στον τυφώνα χωρίς να μείνει πίσω ούτε ένας για να αναγνωρίσει το έναν ή τον άλλο νεκρό.
Αμερικανική βοήθεια στις επιχειρήσεις διάσωσης

Οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται από σήμερα με ταχύτερο ρυθμό, καθώς έφθασε στη χώρα δύναμη του αμερικανικού στρατού και ναυτικού εξοπλισμένη με εξελιγμένης τεχνολογίας μέσα. Οι Αμερικανοί εκφόρτωσαν σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Τακλομπάν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις του Ειρηνικού ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη 1.000 Πεζοναυτών στις Φιλιππίνες για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις έκτακτης βοήθειας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Χαϊγιάν που άφησε πίσω του ολοκληρωτική καταστροφή.
Εννιακόσιοι Πεζοναύτες της 31ης εκστρατευτικής μονάδας των πεζοναυτών θα αναχωρήσουν από την Ιαπωνία με δύο αμφίβια πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Germantown και το Ashland, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα πλοία αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους σε περίπου έξι ημέρες.
Τα πλοία αυτά θα μεταφέρουν στην πληγείσα χώρα και βαρύ εξοπλισμό όπως εκσκαφείς, ανατρεπόμενα φορτηγά, γερανούς, αμφίβια οχήματα εφόδου, ερπυστριοφόρα οχήματα που μπορούν να λειτουργούν στην ξηρά και στη θάλασσα, γεννήτριες και δεξαμενές πόσιμου νερού.
Οκτώ ελικόπτερα τύπου MV-22 Osprey αναμένεται επίσης να αναχωρήσουν για το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας μέσα στις επόμενες ημέρες, διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των Osprey που διατίθενται στην περιοχή.
Οι πεζοναύτες θα αναλάβουν την εκκαθάριση των δρόμων και την αποκατάστασή τους, όπως και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.
Η ανακοίνωση της άφιξής τους έγινε λίγες ώρες μετά την άφιξη στις Φιλιππίνες του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Ουάσινγκτον, με 5.000 ναύτες, που μεταφέρει εξοπλισμό και μπορεί να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη και τεχνογνωσία.
Είναι ένα από τα οκτώ αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν βρίσκονται ανοιχτά των νησιών που έχουν πληγεί και μετέχουν στην "Επιχείρηση Νταμαγιάν" που σημαίνει "αλληλεγγύη". Ο αμερικανικός στολίσκος διαθέτει 21 ελικόπτερα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι γενναιόδωροι στις δωρεές τους προς την πρώην αμερικανική αποικία στη νοτιοανατολική Ασία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση