GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποψίες για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οι βρετανικές αρχές υποπτεύονταν ότι ο σύντροφος του δημοσιογράφου της εφημερίδας Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, που πρώτος έφερε στη ...


Οι βρετανικές αρχές υποπτεύονταν ότι ο σύντροφος του δημοσιογράφου της εφημερίδας Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, που πρώτος έφερε στη δημοσιότητα τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, εμπλεκόταν σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες όταν προσπάθησε να μεταφέρει έγγραφα από τον πρώην τεχνικό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) μέσω ενός αεροδρομίου του Λονδίνου τον Αύγουστο, σύμφωνα με έγγραφα της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο σύντροφος του Γκρίνγουολντ, ο Ντέιβιντ Μιράντα, κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τις βρετανικές αρχές στο αεροδρόμιο του Χίθροου στις 18 Αυγούστου όταν προσγειώθηκε εκεί από το Βερολίνο για να πάρει μια πτήση με προορισμό το Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας. Αφού αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Ρίο, ο Μιράντα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της βρετανικής κυβέρνησης ζητώντας να του επιστραφούν τα αντικείμενα που κατέσχεσαν οι βρετανικές αρχές, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί νομικά και η νομιμότητα της κράτησής του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο του Λονδίνου, που αφορούσε την μήνυση που έχει υποβάλει ο Μιράντα, παρουσιάστηκε ένα έγγραφο το οποίο είχε συνταχθεί από την Σκότλαντ Γιαρντ σε συνεργασία με την MI5, την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας, και το οποίο είχε κυκλοφορήσει στους συνοριακούς σταθμούς της Βρετανίας πριν την άφιξη στη χώρα του Μιράντα. Η ακριβής ημερομηνία του εγγράφου δεν είναι γνωστή.
«Οι πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι ο Μιράντα είναι πιθανό να εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας που ενδέχεται να είναι εναντίον των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας», αναφέρει το έγγραφο αυτό. «Εκτιμούμε ότι ο Μιράντα μεταφέρει εν γνώσει του υλικό, η δημοσιοποίηση του οποίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων», συνεχίζει το έγγραφο. «Επιπλέον, η αποκάλυψη ή η απειλή της αποκάλυψης (του υλικού) έχει στόχο να επηρεάσει μια κυβέρνηση και γίνεται για να προαχθούν πολιτικοί ή ιδεολογικοί σκοποί. Γι’ αυτούς τους λόγους εμπίπτει στην κατηγορία της τρομοκρατίας».
Εναντίον του Μιράντα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, αν και τον Αύγουστο οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ξεκίνησαν έρευνα αφού εξέτασαν το υλικό που κατέσχεσαν από αυτόν. Νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και γιατί οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση εναντίον του Μιράντα, περιλαμβανομένων αποσπασμάτων από έγγραφα της αστυνομίας και της MI5, έγιναν γνωστά στη διάρκεια μια προπαρασκευαστικής ακρόασης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι βρετανικές αρχές δήλωσαν στο δικαστήριο ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατέσχεσαν από τον Μιράντα είναι ηλεκτρονικά αρχεία που περιείχαν 58.000 έγγραφα από την NSA και την αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία, το Αρχηγείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ). Ο Γκρίνγουολντ έχει παραδεχθεί ότι ο σύντροφός του μετέφερε υλικό που του είχε δώσει ο Σνόουντεν όταν συνελήφθη στο Χίθροου.

Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Έκαναν 30 χρόνια για να βρουν τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, δεν έχουν εξιχνιάσει τόσες τρομοκρατικές οργανώσεις και δολοφονίες ( Μαρφίν, Γκιόλα ) κλπ, και τώρα έχουν την εν ψυχρώ δολοφονία 2 νέων ( άσχετα αν διαφωνεί κανείς εντελώς με το κόμμα τους ή με την ιδεολογία τους )! Και κανένας δεν θα παραιτηθεί ; Κανείς δεν έχει ευθύνες ; Ποιοι θεωρούσαν όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους της Χ.Α ως "εγκληματική οργάνωση" και τους στοχοποίησαν στα μάτια των γνωστών-αγνώστων ; Σήμερα κιόλας θα πρέπει κυβέρνηση και Υπουργός να παραιτηθούν και να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Μέσα σε τέτοιο φορομπηχτικό κλίμα και σε κλίμα έντασης-πίεσης προς την Ελληνική Κοινωνία, ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει τη λύση, οδηγώντας σε μονοψήφια νούμερα την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση