GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρήκαν τρόπο να συντηρούν ζωντανό ιστό

Ενα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση της συντήρησης ζωντανού ιστού σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα έκαναν επισ...

Ενα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση της συντήρησης ζωντανού ιστού σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιλανόβα, στη Φιλαδέλφεια, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο οι κρύσταλλοι του πάγου εισέρχονται στο βιολογικό υλικό κατά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος, με αποτέλεσμα να το καταστρέφουν και έτσι να είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα βοηθήσει τους ειδικούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα και να δημιουργήσουν νέες μεθόδους που θα προλαμβάνουν την πρόληψη του τραυματισμού του ιστού κατά την κρυοσυντήρηση.

Η κρυοσυντήρηση είναι μέθοδος για τη συντήρηση των οργάνων σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ώστε να μπλοκάρονται αποτελεσματικά οι χημικές αντιδράσεις και η πρόκληση βλάβης. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν σε καλή κατάσταση και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η χρήση της κρυοσυντήρησης είναι ασφαλής μόνο για μικρότερες ομάδες ιστού και κυττάρων, όπως τα έμβρυα και τα μεμονωμένα κύτταρα, καθώς τα μεγάλα όργανα περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου οι οποίοι προκαλούν σοβαρή βλάβη.

Σύμφωνα με τον δρα Jens Karlsson, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλα μοσχεύματα -όπως οι πνεύμονες- άμεσα, στην περίπτωση που είναι συμβατά, αποφεύγοντας τους κινδύνους που υπάρχουν όταν πρέπει να μεταφερθούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με ελικόπτερα και άλλους τρόπους.

«Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιστό στην αρχική του κατάσταση, θα έχουμε στη διάθεσή μας όσο χρόνο θέλουμε για να βρούμε το πλέον κατάλληλο μόσχευμα για τον ιστό και να το μεταφέρουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακόμη και όταν οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Biophysical Journal».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση