GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είπε ο γάιδαρος...

Παράδεισος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος είναι η Γερμανία, πολύ περισσότερο από «πολυδυσφημισμένες» χώρες αυτής της κατηγορίας, όπ...

Παράδεισος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος είναι η Γερμανία, πολύ περισσότερο από «πολυδυσφημισμένες» χώρες αυτής της κατηγορίας, όπως ο Παναμάς και οι Βερμούδες. Αυτό προκύπτει από το Δείκτη Σκιώδους Οικονομίας 2013 (Financial Secrecy Index - FSI) που καταρτίζει το διεθνές δίκτυο Tax Justice Network.

Ο φετινός δείκτης παρουσιάστηκε την Τετάρτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια η «οργάνωση» αυτή μελετά το σκοτεινό κόσμο της οργανωμένης φοροδιαφυγής και αγωνίζεται για την καταπολέμησή της. Γι' αυτό συνεργάζονται ειδικοί επί φορολογικών θεμάτων από πολλές χώρες του πλανήτη, καθώς και πολλές αστικές εταιρείες.

Στο δείκτη -που δημιουργήθηκε το 2009 και ανανεώνεται ανά διετία- συνυπολογίζονται 15 κριτήρια, όπως η δυνατότητα που παρέχει το νομικό πλαίσιο κάθε χώρας για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αλλοδαπών πίσω από ανωνυμία, την αποφυγή φορολόγησής τους στη χώρα προέλευσής τους, την ίδρυση εταιρειών χωρίς επαρκή έλεγχο της ταυτότητας των ιδιοκτητών τους.

Ακριβώς αυτά για τα οποία η Γερμανία κατηγορούσε την Κύπρο, πριν προκαλέσει τη βίαιη κατάρρευση του (παρ' όλα αυτά αμαρτωλού) χρηματοοικονομικού της τομέα.

Η κατάταξη κάθε χώρας στο δείκτη λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια αυτά, σταθμισμένα με το μερίδιό της στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Μέχρι τώρα έχουν περιληφθεί 82 χώρες ή περιοχές με ειδικό οικονομικό καθεστώς. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Πρωταθλήτρια της σκιώδους οικονομίας, σύμφωνα με το δείκτη FSI, είναι η Ελβετία. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ, τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, ο Λίβανος και στην όγδοη θέση βρίσκεται η Γερμανία.

Η Γερμανία προσφέρει πολλούς και διάφορους τρόπους απόκρυψης κεφαλαίων, σε φορολογουμένους άλλων χωρών. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Βρετανία, το γερμανικό σύστημα επιτρέπει την ίδρυση εταιρείας χωρίς πραγματικά στοιχεία για την ταυτότητα των ιδιοκτητών της. Μια απλή μετοχική εταιρεία (της κατηγορίας GmbH) μπορεί να έχει ιδιοκτήτες άλλες εταιρείες που έχουν ιδρυθεί σε φορολογικούς παραδείσους. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., στη Γερμανία μπορεί να λειτουργήσει «καταπίστευμα», το οποίο δρα για λογαριασμό ανώνυμων επενδυτών.

Τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα κατά κανόνα αποδίδουν στους αλλοδαπούς επενδυτές τα κέρδη τους, χωρίς να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια, «η Γερμανία έχει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού παραδείσου», σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ο Μαρκ Χεν, ειδικός επί χρηματοοικονομικών θεμάτων και συντονιστής του γερμανικού τμήματος του Tax Justice Network.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δικτύου, κεφάλαια μεταξύ 21 και 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται κρυμμένα σε «παραδείσους» όπου φορολογούνται από ελάχιστα έως καθόλου. Τα κεφάλαια αυτά αυξάνονται κατά περίπου 1-1,6 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Θοδωρής Κουβάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση