GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων»: Προτεραιότητα μας η κοινωνία των πολιτών

Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη επίσημη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε δημάρχων» που στόχο έχουν να...


Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη επίσημη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε δημάρχων» που στόχο έχουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του πολίτη με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών κ. Φίλιππος Φίλιος είναι αυτοί που απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία των Πέντε».
Στόχος τους όπως δήλωσαν είναι η ανάπτυξη της σχέσης δήμου και Κοινωνίας των Πολιτών, ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής πολιτικής, η οργανωμένη ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλανθρωπία και η αναζήτηση εξωτερικών πόρων.
«Η κρίση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά της αποτελέσματα, απονομιμοποιεί την παραδοσιακή πολιτική έτσι όπως εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα και επαναφέρει το θέμα της Κοινωνίας Πολιτών ως τρόπου ανανέωσης της δημόσιας ζωής» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην παρέμβασή του στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των πέντε ανεξάρτητων δημάρχων για την Κοινωνική Πολιτική.
Καθώς, όπως είπε, το κοινωνικό κράτος αμφισβητείται όχι μόνο λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και πολιτικά, χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες δράσεις για την υπεράσπιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης. «Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, όπως εύστοχα το ορίζει ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ξεφύτρωσαν στους δήμους καινούργιοι θεσμοί, νέες μορφές οργάνωσης και άτυπες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντισμού και προσφοράς. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τεκμηρίωση και η κωδικοποίηση των δομών που αποδίδουν και η μεταφορά της τεχνογνωσίας σε άλλους δήμους.
«Αυτό για μας είναι εφαρμοσμένη πολιτική, που κάθε μέρα βλέπει ένα μικρό έστω κομμάτι του σχεδίου της να γίνεται πραγματικότητα και να απαντά στις νέες ανάγκες των πολιτών» σημείωσε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι βασικά στοιχεία της διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να βοηθήσει τους αδύνατους και σε δεύτερο επίπεδο όχι απλά η ανακούφιση, αλλά η ενίσχυση των αδυνάμων ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.
«Η ταξινόμηση και η συνεργασία των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να οργανώνεται με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 5 στο δημαρχείο του Βόλου. Και πρόσθεσε ότι «οι πέντε δήμαρχοι εκπροσωπούν μεγάλους αστικούς δήμους, με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας».
Όπως σημείωσε, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δήμων, ώστε να «στηθούν» κοινωνικές δομές και να εγκαινιασθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Και εκτός από τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, θα πρέπει «να τους βοηθήσουμε να χτίσουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Για να περάσουμε σταδιακά από την παθητική στην ενεργητική κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και να τους παρουσιάσει ως σχεδόν αποκλειστική πηγή διαφθοράς και αδιαφάνειας».
Και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες πρέπει να συνδιαμορφώσουν μια νέα πρόταση για «μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της υπεράσπισης του κοινωνικού, συλλογικού και δημόσιου συμφέροντος, δεν θα αποτελούν κορώνες για προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά γνώμονα της αναγέννησης της αυτοδιοίκησης και της ανάπτυξης της χώρας».
Στην «αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης και τις τεράστιες ευθύνες της» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος κατά την ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι «με τις ολέθριες πολιτικές και πρακτικές της δημιούργησε τα τραγικά αδιέξοδα και τη βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα, με αποτέλεσμα τους εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους».
Ο δήμαρχος Ιωαννιτών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας συνολικός σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας και ο ρόλος αυτός μοιραία έχει περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς την οποία η στάση της κυβέρνησης είναι η ίδια με αυτή προς τους πολίτες και ίσως και χειρότερη».
Στη συνέχεια ανέλυσε τις δράσεις και δομές που έχει δημιουργήσει ο δήμος Ιωαννιτών και αφορούν την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, την προστασία της τρίτης ηλικίας, την προστασία των ευπαθών ομάδων και την προστασία της υγείας και την πρόληψη. Παράλληλα, ο δήμος προχώρησε σε δική του κοινωνική έρευνα προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ των ευπαθών ομάδων, να αποτυπώσει τις ανάγκες και την πληθυσμιακή σύνθεση όσων απευθύνονται στο Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση