GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για διακρίσεις σε βάρος ομοφυλοφίλων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τελεσίδικη απόφασή του, έκρινε ότι δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που το ελληνικό δίκαιο...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τελεσίδικη απόφασή του, έκρινε ότι δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που το ελληνικό δίκαιο εξαιρεί τα ζευγάρια του ιδίου φύλου από τον νόμο περί πολιτικής ένωσης των ζευγαριών, που εισήχθη στην ελληνική νομολογία το 2008, εξετάζοντας την υπόθεση «Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, αλλά και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τις δαπάνες για δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος» αφορά στο «σύμφωνο συμβίωσης» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το νόμο 3719/2008 και τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην οικογένεια, τα παιδιά και την κοινωνία».

Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να αναγνωρίσουν τη σχέση τους σε πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό του γάμου.

Οι ενάγοντες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο νόμος 3719/2008 απευθύνεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας τους ομοφυλόφιλους, κάνοντας λόγο για διάκριση σε βάρος τους.

Το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι μεταξύ των 19 χωρών μελών που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του νόμου μία τέτοια διάκριση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση