GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς Μαξίμου: Τέθηκε από τους Ρώσους θέμα αγωγού και πώς;

Έκπληξη αν μη τι άλλο δήλωση την οποία έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ...


Έκπληξη αν μη τι άλλο δήλωση την οποία έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, από την οποία προκύπτει, ότι...

ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, έθεσε εκ νέου το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη!

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εάν μπορεί η δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο,είτε διότι διαφωνούν οι Βούλγαροι είτε διότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει ή δεν μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο να προωθήσει αυτό το επενδυτικό σχέδιο. Το ζητούμενο είναι εάν επαληθεύεται από ελληνικής πλευράς ότι το θέμα τέθηκε, καθότι δεν πήρε κάτι τέτοιο… το μάτι μας μέχρι σήμερα.

Άρα, υφίσταται κύριοι της κυβέρνησης το θέμα ή όχι. Κι εάν ναι, γιατί το αποκρύψατε; Πόσο κουτό φαίνεται σε κάθε περίπτωση, ότι πιστέψατε έστω για μια στιγμή ότι θα μπορούσε να μείνει κρυφό! Θα μπορούσε να αποκαλυφθεί από ρωσικής πλευράς, το ότι όμως τίθεται από τον συγκεκριμένο «καραμανλικό» πολιτικό, μήπως σημαίνει τίποτα… ευρύτερο ου σχετίζεται με την έντονη φημολογία περί διεργασιών στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας;

Σύμφωνα με το «http://www.energypress.gr» ερωτηθείς ο Λαβρόφ από τον Αντώνη Σαμαρά αν εκτιμά ότι η Σόφια μπορεί να αλλάξει στάση στο θέμα του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, απάντησε «έχω την αίσθηση ότι οι Βούλγαροι μπορεί να μετατοπισθούν». Είχαν προηγηθεί πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σχετικές συζητήσεις των Ρώσων με τη κυβέρνηση της Σόφιας.

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο Λαβρόφ άνοιξε από μόνος του το θέμα του «πεθαμένου» αγωγού, εξηγώντας ότι από πλευράς τουλάχιστον του Μεγάρου Μαξίμου, το ζήτημα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα.

Η ίδια εξειδικευμένη στα ενεργειακά ζητήματα πηγή, αναφέρει επίσης, ότι τα όσα είπε ο Λαβρόφ δεν αποκλείεται και να εντάσσονται σε αυτό που πολλοί εδώ και καιρό αποκαλούν ως «παρελκυστική τακτική» εκ μέρους των Ρώσων, προκειμένου να αποφύγουν το θέμα που «καίει», και που δεν είναι άλλο από τις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom σχετικά με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ας δούμε τη δήλωση Σιούφα:

«Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο,τέθηκε και πάλι το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα, έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις μου την εθνική ανάγκη να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του έργου αυτού με την τριμερή διακρατική συμφωνία, την οποία επικρότησε τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι ΗΠΑ η οποία ήταν κατάκτηση για την ευρύτερη περιοχή.

Γιατί η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας όχι μόνο για τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, αλλά και για την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές ενέργειας. Και φυσικά η πραγματοποίηση της κατασκευής του και η λειτουργία του θα αποτελέσουν μεγάλη εθνική επιτυχίαπου θα ανήκει σε όλους μας.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη νέα συγκυρία και τη δυναμική που αναπτύσσεται και με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση να συμβάλουμε καθοριστικά στην επανενεργοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας του Μαρτίου του 2007, έργο και αυτό της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και στην έναρξη κατασκευής του έργου αυτού.»
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση