GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υγεία: Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματος

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση κατά την επαφή μας με άλλα άτομα. Η ά...


Η κακοσμία του στόματος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση κατά την επαφή μας με άλλα άτομα. Η άσχημη αναπνοή μπορεί να απωθήσει τους γύρω μας.

Η πρόληψη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει κάποιος να προσέξει.

Διαβάστε παρακάτω τις αιτίες της κακοσμίας, τι την επιδεινώνει αλλά και τρόπους να την αποφύγετε.

Το 90% των περιπτώσεων της κακοσμίας προέρχεται από το στόμα. Οι θειούχες πτητικές ενώσεις που δημιουργούνται στο στόμα, ουσίες με πρωτεΐνες που προέρχονται από υπολείμματα τροφών και νεκρά κύτταρα των βλεννογόνων οδηγούν σε κακοσμία.

Το πρωί το στόμα παρουσιάζει άσχημη μυρωδιά γιατί τα μικρόβια διασπώνται, με τη βοήθεια του σάλιου, με αποτέλεσμα οι ουσίες που περιέχουν πρωτεΐνες να ελκύουν μια χαρακτηριστική οσμή.

Αιτίες:
-Κακή στοματική υγιεινή

-Δίαιτες: Οι υπερβολικές δίαιτες αλλάζουν τον μεταβολισμό που οδηγεί σε χαρακτηριστική οσμή της αναπνοής

-Υπολείμματα τροφών στη γλώσσα

-Τροφές που προκαλούν κακοσμία πχ. σκόρδο

-Χαλασμένα δόντια

-Ξηροστομία: Η έλλειψη σάλιου επιτρέπει τη δημιουργία νεκρών κυττάρων και βακτηρίων στη γλώσσα

-Οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται

-Λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα: Ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, νοσήματα στο ήπαρ ή των νεφρών

-Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο, χλώριο και φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία

Τι να αποφύγετε
-Την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και ζαχαρούχων τροφών κυρίως ανάμεσα στα γεύματα. Η ζάχαρη βοηθάει στη δημιουργία τερηδόνας. Αν φάτε γλυκό βουρτσίστε αμέσως μετά τα δόντια σας.

-Κακοσμία προκαλούν και ορισμένες τροφές. Αυτές είναι: Μπρόκολο, κρεμμύδι, πράσο, λάχανο σκόρδο.

-Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και ξιδιού.

-Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέατα, λιπαρά τυριά, ζωικά λίπη) γιατί αλλάζουν την οξύτητα του στόματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια που δημιουργούν κακοσμία.

-Υπερβολικό κάπνισμα: Προκαλεί ξηροστομία και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Τι να κάνετε
1. Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα και βουρτσίστε 2 φορές την ημέρα και μετά από γεύμα ή γλυκό. Αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας τα υπολείμματα τροφών στα δόντια μπορεί να ευθύνονται για την κακοσμία. Βουρτσίστε και την γλώσσα στο πάνω μέρος της καθώς και εκεί "κατοικούν" μικρόβια που προκαλούν άσχημη αναπνοή.

2. Χρησιμοποιήστε νήμα, κατά προτίμηση κερωμένο, για να αφαιρέσετε τις τροφές ανάμεσα στα δόντια. Κάνετε πλύσεις με ήπιο στοματικό διάλυμα για φρέσκια αναπνοή, αποφυγή τερηδόνας και καταπολέμηση οδοντικής πλάκας.

3. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό και έλεγχο της στοματικής σας κοιλότητας. Δόντια με τερηδόνα, οδοντική πλάκα και φλεγμονή στα ούλα (περιοδοντική νόσος) μπορούν να επιδεινώσουν την κακοσμία.

4. Επιλέξτε τροφές ή αν χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την υγεία των ούλων.

5. Πίνετε άφθονο νερό την ημέρα για να καθαριστούν τα δόντια σας.

6. Πιείτε τσάι μέντας στο οποίο να έχετε προσθέσει μια πρέζα γλυκάνισο ή κανέλα.

7. Καταναλώνετε τροφές που περιέχουν λίγους υδατάνθρακες π.χ σέλινο και καρότα.

8. Φάτε 1 λεμόνι την ημέρα για να είστε σίγουροι ότι η αναπνοή σας είναι φρέσκια.

9. Να επιλέγετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και μπορούν να καταπολεμήσουν την κακοσμία που προέρχεται από ξηροστομία.

Καταπολεμήστε την κακοσμία τώρα

1. Μασήστε μαϊντανό, σπόρους μάραθου, σπόρους γλυκάνισου ή ξυλάκια γαρίφαλου για καθαρή αναπνοή στο...λεπτό.

2. Μασήστε μια φέτα λεμόνι. Το λεμόνι μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια που δημιουργούν κακοσμία γιατί περιέχει κιτρικό οξύ που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

3. Βάλτε στη γλώσσα σας μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας αραιωμένη με νερό. Αν έχετε ευαισθησία στα αιθέρια έλαια μην το κάνετε.

4. Μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ειδικές ζελατίνες που λιώνουν στο στόμα και δρουν κατά των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση