GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς νυστέρι στον καρκίνο του προστάτη

Τέλος στις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις υπόσχεται να βάλει μια νέα εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία δείχνει πόσο επιθετι...

Τέλος στις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις υπόσχεται να βάλει μια νέα εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία δείχνει πόσο επιθετική είναι η ασθένεια και ποιοι όγκοι πρέπει να αφαιρεθούν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέπτυξαν μια γονιδιακή εξέταση που εντοπίζει με ακρίβεια τους επιθετικούς όγκους και εκείνους που αναπτύσσονται αργά, δείχνοντας έτσι στους γιατρούς αν η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη ή περιττή.

Τα γονίδια
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η εξέταση καταγράφει τα επίπεδα της δραστηριότητας των γονιδίων στο εσωτερικό των όγκων. Στην περίπτωση που εντοπίσουν 31 γονίδια να εμπλέκονται στον έλεγχο της διαίρεσης των κυττάρων, ο καρκίνος θεωρείται επιθετικός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dan Berney, οι πληροφορίες που προσφέρει αυτή η εξέταση φαίνεται ότι θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γιατροί και ασθενείς αποφασίζουν για την πορεία της θεραπείας. Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες δοκιμάζουν την εξέταση, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είναι ακριβής και αποτελεσματική, ωστόσο έχουν ήδη δηλώσει ότι πρόκειται για την πιο δυνατή εξέταση που είχαν ποτέ στη διάθεσή τους.

«Εχουμε ανάγκη από πιο αποτελεσματικές εξετάσεις, καθώς τα περιστατικά ασθενών είναι πάρα πολλά και συχνά τους χορηγείται θεραπεία για μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι πρέπει» είπε στο BBC ο καθηγητής Dan Berney. «Είναι απαραίτητο να διαχωρίζουμε τις επιθετικές μορφές του καρκίνου από τις υπόλοιπες, οι οποίες ταλαιπωρούν μεν τον ασθενή, αλλά χρειάζονται μόνο παρακολούθηση».

Η ταλαιπωρία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο στη Βρετανία υπάρχουν κάθε χρόνο 41.000 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους μόνο στο 50% η ασθένεια παρουσιάζει σοβαρές πιθανότητες να εξαπλωθεί. Η νέα εξέταση θα απαλλάξει τους ασθενείς από την περιττή ταλαιπωρία και τις παρενέργειες που συχνά είναι χρόνιες, ωστόσο το κόστος της είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό και σε πρώτη φάση δεν θα παρέχεται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση