GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μήπως είστε κακός προϊστάμενος;

Αν όλοι αλλάζουν δρόμο μόλις σας βλέπουν ή φωνάζετε με το παραμικρό, μάλλον ήρθε η ώρα για λίγη αυτοκριτική… Σύμφωνα με ένα γνωστό ρητ...

Αν όλοι αλλάζουν δρόμο μόλις σας βλέπουν ή φωνάζετε με το παραμικρό, μάλλον ήρθε η ώρα για λίγη αυτοκριτική…

Σύμφωνα με ένα γνωστό ρητό στους εταιρικούς κύκλους, οι άνθρωποι έρχονται στην εταιρεία για το όνομά της και φεύγουν εξαιτίας των μάνατζερ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, το75% των εργαζομένων δηλώνει πως η μεγαλύτερη πηγή στρες στη δουλειά είναι ο προϊστάμενός τους.

Αν είστε μάνατζερ και βλέπετε τους συνεργάτες σας να φέρονται περίεργα κατά την παρουσία σας ή -ακόμα και στις μέρες μας- να φεύγουν από την εταιρεία με ασυνήθιστα μεγάλους ρυθμούς, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε τις αιτίες στον καθρέφτη σας.

«Οι μάνατζερ δεν είναι κακοί άνθρωποι», σημειώνει στο νέο της βιβλίο με τίτλο Μήπως έχεις κακό αφεντικό; η συγγραφέας και δικηγόρος, ειδικευμένη σε εργασιακά θέματα, Noelle Nelson. «Τις παραξενιές τους τις έχουμε λίγο-πολύ όλοι μας, απλώς εκείνοι τις εκφράζουν καθημερινά ή τις έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ιδού τέσσερα σημάδια που πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε:

Πάντα φταίνε οι άλλοι
Όλοι κάνουμε λάθη, κάποιες φορές θα κάνετε και εσείς. Όμως οι blamers πάντα θα ψάξουν κάποιον να του φορτώσουν το φταίξιμο. Θα φωνάξουν, θα τον δείξουν με το δάχτυλο, θα επικεντρώσουν στο ποιος φταίει, αντί στο τι έγινε. Όταν σας συμβεί, πάρτε μια ανάσα και σκεφτείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, τι επιπτώσεις έχει και πώς μπορείτε να το λύσετε. Όταν οι συνέπειές του αποσοβηθούν -ή η ζημιά θα έχει καταγραφεί- θα έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με το πώς δεν θα ξαναγίνει.

Η ιδέα είναι πάντα δική σας
Αν οι συνεργάτες σας αποδίδουν σε εσάς καταπληκτικές ιδέες τις οποίες ακούτε για πρώτη φορά, είναι επειδή έχουν καταλάβει πως δεν εκτιμάτε τις προτάσεις κανενός εκτός από τις δικές σας. Προσπαθήστε να ακούτε λίγο περισσότερο και να τοποθετείτε τις ιδέες των άλλων δίπλα στις δικές σας, δημιουργώντας μια σύνθεση που συνδυάζει τα θετικά στοιχεία όλων. Επαινέστε δημόσια μια καλή πρόταση, θα εκτιμηθεί αφάνταστα.

Φωνάζετε συχνά
Έχετε αίσθηση της έντασης της φωνής σας; Μήπως με το παραμικρό λάθος που ανακαλύπτετε ή με την πρώτη -θεμιτή, κατά τα άλλα- αντίρρηση που θα σας εκφράσουν, γίνεστε πυρ και μανία; «Είναι από φόβο», αποκαλύπτει η Noelle Nelson. «Φοβούνται πως, με αυτά που συμβαίνουν, όλα θα καταρρεύσουν και οι ίδιοι, ως επικεφαλής, θα είναι οι φταίχτες». Οι συχνές φωνές κάνουν τους πάντες να κρύβονται και να αποφεύγουν να βρεθούν μπροστά στον προϊστάμενο – κυρίως επειδή δεν θέλουν να γίνουν δέκτες της συμπεριφοράς του.

Είστε «αφεντικό-φάντασμα»
Υπάρχουν μερικοί μάνατζερ που δεν επιθυμούν τη σύγκρουση, δεν είναι καλοί στο να λύνουν προβλήματα και δεν έχουν ιδέα πώς να διοικήσουν μια ομάδα. Συνήθως προέρχονται από ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με το μάνατζμεντ (π.χ. τεχνικοί, μέλη ομάδας που πήραν προαγωγή κ.ά) και προτιμούν να κρύβονται παρά να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα. Αν νιώθετε έτσι, τότε είναι πολύ πιθανό ότι δεν κάνετε για αυτή τη δουλειά.

Πηγή: Κώστας Φαρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση