GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κομισιόν:Δεν παραβιάστηκαν ευρωπαϊκοί νόμοι στα σύνορα με το Γιβραλτάρ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ισπανικές αρχές έχουν παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς νόμους ε...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ισπανικές αρχές έχουν παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς νόμους επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους στα...
σύνορα της χώρας με το Γιβραλτάρ.

«Η Επιτροπή δεν βρήκε αποδείξεις ότι οι έλεγχοι ανθρώπων και προϊόντων που πραγματοποιούνται από τις ισπανικές αρχές στα σύνορα (μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας) παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά η Βρετανία επέμεινε στη θέση της σημειώνοντας, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι παραμένει πεπεισμένη πως η Ισπανία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλοντας «πολιτικά υποκινούμενους» ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δράσει, και συνεχίζει να δρα, παράνομα, επιβάλλοντας δυσανάλογους και πολιτικά υποκινούμενους ελέγχους», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

Το Λονδίνο κατήγγειλε επίσης ότι τα σύνορα λειτουργούσαν πιο ομαλά απ΄ ό,τι συνήθως στη διάρκεια της επίσκεψης ομάδας της Επιτροπής στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ είχε ζητήσει τον Αύγουστο τη διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία», πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους της στα σύνορα με το βρετανικό αυτό έδαφος, οι οποίοι έχουν προκαλέσει τεράστιες ουρές αναμονής για τους αυτοκινητιστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιθεωρητές στο βρετανικό έδαφος τον Σεπτέμβριο για να ερευνήσουν τη διαμάχη αυτή που έχει προκαλέσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ θεωρεί ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι που γίνονται από την ισπανική αστυνομία αποτελούν ένα μέτρο αντιποίνων για την απόφασή του στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο, ο οποίος, σύμφωνα με την Μαδρίτη, έχει στόχο να εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Η Ισπανία από την πλευρά της καταγγέλλει ότι το Γιβραλτάρ δεν έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την αυξημένη ροή λαθραίων τσιγάρων που βγαίνουν από το βρετανικό έδαφος, όπου η φορολογία του καπνού είναι πολύ χαμηλότερη. Τα προϊόντα καπνού είναι στο Γιβραλτάρ 40% φθηνότερα απ΄ ό,τι στην Ισπανία.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση