GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα του αναπαράγειν»

Ορμώμενος από πρόσφατη κυκλοφορία άρθρου σε διάφορα ιστολόγια που θέλουν τα πνευματικά δικαιώματα (σαν μουσικό κομμάτι δηλαδή) του Ε...


Ορμώμενος από πρόσφατη κυκλοφορία άρθρου σε διάφορα ιστολόγια που θέλουν τα πνευματικά δικαιώματα (σαν μουσικό κομμάτι δηλαδή) του Εθνικού μας ύμνου...

να ανήκουν σε κάποια εταιρεία δικαιωμάτων της SONY MUSIC στην Αμερική, θέλησα να το σχολιάσω και να εκθέσω την άποψή μου για κάποιες από τις πλευρές του θέματος.
Πάντως στην αντίληψή μου φαντάζει εκπληκτική η έκταση στην οποία ανοίγεται το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί στα μυαλά πολλών Ελλήνων, σπουδαγμένων και μη, σκεπτόμενων… όχι.
Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία πολλοί άνθρωποι αναπαράγουν ψευδείς και ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις – πληροφορίες, αρκεί να τους κάνει εντύπωση αυτό που διάβασαν. Αν βέβαια δεν ήταν χαρακτηριστική, δεν θα υπήρχαν και τόσα πολλά και διαφορετικά περιστατικά εξαπάτησης, διάδοσης ψεμάτων κλπ.
Διάφοροι, έχοντες κάποια συμφέροντα που ο «μη μυημένος» δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, στηριζόμενοι στην «ελαφρότητα» που του χαρακτήρα των αναρτήσεων στο facebook, δημοσιεύουν κάτι το οποίο ανάλογα με το πόσο «πιασάρικο» είναι, διαδίδεται αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται με εξαιρετική ταχύτητα δημιουργώντας το φαινόμενο viral και δημιουργώντας «οπαδούς» οι οποίοι με την σειρά τους αναπαράγουν την πληροφορία χωρίς να διαβάσουν ούτε καν τα ψευδή Link που περιλαμβάνουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, χωρίς φυσικά να ερευνήσουν στο ελάχιστο την πληροφορία που αναπαράγουν. Είτε πρόκειται για «αγαθό σκοπό», όπως το να συνδράμουν αβασάνιστα με ένα λάικ στην διάσωση του καρκινοπαθούς ανύπαρκτου παιδιού, είτε πρόκειται για κερδίσουν χρήματα (προωθώντας απλά ένα μήνυμα με τα ονόματα των Αμερικανών γιγάντων της πληροφορικής), είτε πρόκειται για έναν επικείμενο «Εθνικό εξευτελισμό» όπως η περίπτωση με τον Εθνικό ύμνο.
Το ίδιο το γεγονός (αν βέβαια είναι αληθινό με τον τρόπο με τον οποίο περιγράφεται), είναι ανεξάρτητο από την έννοια και την σημασία του «Εθνικού Ύμνου» καθώς μπορεί πράγματι κάποιος (η Sony Music στην περίπτωση αυτή) μέσα στην γενικότερη πολιτική κατοχύρωσης δικαιωμάτων που εφαρμόζει, να έχει κάνει ενέργειες ενημέρωσης προς το youtube σχετικά με πιθανά «δικαιώματά της» στο συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι ή σε οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι, χωρίς να εξετάζει ποιανού είναι. Αυτό εξαρτάται από το πώς το youtube καθορίζει το πλαίσιο διασφάλισης δικαιωμάτων. Μετά θα πρέπει να μπει ο ενδιαφερόμενος στην διαδικασία να ζητήσει (claim) και να αποδείξει ότι αυτά δεν ανήκουν σε αυτόν που απλά έκανε κάποιο αίτημα ώστε να αφαιρεθούν από την βιβλιοθήκη δικαιωμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας και να αποδοθούν στον ενδιαφερόμενο. Όπως περίπου γίνεται στην Wikipedia που πας να βάλεις μια φωτογραφία ενός ιστορικού προσώπου στο άρθρο που αφορά το πρόσωπο και ανακαλύπτεις ότι πρέπει να «υπογράψεις» ότι σου ανήκουν τα δικαιώματα της εικόνας για να την αναρτήσεις εκεί ώστε να μην βρει κανένα μπελά η βικιπαίδεια!
Το τραγικό είναι ότι αντί να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε (η δική μου γνώμη είναι ότι δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί κανένας) να κάνει μια επικοινωνία με το Youtube και να πάρει μια «επίσημη» απάντηση σχετικά, δημιουργήθηκε δράση από θεωρητικά «σκεπτόμενους» ανθρώπους (π.χ. βουλευτές) οι οποίοι με την σειρά τους έκαναν αριθμό ερωτήσεων στην Βουλή των Ελλήνων (έχουν κατατεθεί τουλάχιστον δύο διαφορετικές ερωτήσεις από διαφορετικούς βουλευτές), ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς ανοησίες, με αφορμή την ενέργεια κάποιων μη σκεπτόμενων.
Φαινόμενο ντόμινο στην ανοησία.
Για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό, είναι σαν να πάω σε μία imagebank, να αγοράσω μία εικόνα vector για παράδειγμα την Ελληνική σημαία που θέλω να την χρησιμοποιήσω σε ένα website και επειδή η imagebank θα μου ζητήσει 10 δολάρια για να κατεβάσω το αρχείο που θέλω, θα πρέπει να καταλήξει κάποιος υπουργός να κάνει ερώτημα στην Βουλή αν έχει το δικαίωμα το istockphoto να πουλάει το Εθνικό μας σύμβολο προς 10 δολάρια και αν θα πρέπει να αποδοθούν τα σχετικά δικαιώματα στο κράτος… ήμαρτον!
Γγια την τάξη των πραγμάτων, ΟΥΔΕΜΙΑ επίσημη απάντηση έχει δοθεί επί του θέματος του Εθνικού ύμνου και ότι αναρτάται σε διάφορα blogs που αναφέρει «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ από ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ» είναι μπούρδες και ψέματα. Μπορείτε ελεύθερα να ψάξετε τα πρακτικά της Βουλής στο σχετικό site της και όποιος έχει κάτι επίσημο τον προκαλώ να το στείλει εδώ, στο blog που το διαβάζετε.
Πέραν των κακοπροαίρετων, όλοι αναμεταδίδουν ψέματα και μπούρδες αβίαστα αγόγγυστα και με αίσθηση ικανοποίησης καθώς συνέβαλλαν με την ηλεκτρονική τους δράση για τα συμφέροντα του συνόλου… τρομάρα τους.
Το μόνο στο οποίο συνέβαλλαν τελικά είναι η διαιώνιση της «αβάσταχτης ελαφρότητας του αναπαράγειν»!

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση