GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γίνε πιο κοινωνικός

Δες πώς μπορείς να βελτιώσεις την επικοινωνία σου χωρίς να χρειαστεί να πεις λέξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο Νο 1 φόβος του γενικού πληθ...

Δες πώς μπορείς να βελτιώσεις την επικοινωνία σου χωρίς να χρειαστεί να πεις λέξη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο Νο 1 φόβος του γενικού πληθυσμού στον δυτικό κόσμο είναι η δημόσια ομιλία και δεύτερος ο θάνατος. Γι' αυτό αν δυσκολεύεσαι με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και νιώθεις περίεργα, δεν σημαίνει πως έχεις και πρόβλημα. Οι περισσότεροι νιώθουν το ίδιο.
Υπάρχει μία θεωρία, που λέει ότι κάποιος που έχει ανεπτυγμένη κοινωνικότητα μπορεί να θαμπώσει ένα ολόκληρο κοινό χωρίς πολλά λόγια. Διάβασε, λοιπόν, μερικούς τρόπους για το πώς θα το καταφέρεις αυτό.

Γίνε προσιτός
Το να γίνεις -και να φαίνεσαι- προσιτός συμβαίνει με δύο πράγματα: με τη γλώσσα του σώματος και με τις εκφράσεις του προσώπου. Και τα δύο χρειάζονται δουλειά. Ξεκίνα.

Γλώσσα του σώματος: Αυτή είναι που σου λέει πολύ περισσότερα πράγματα για σένα απ' όσες ώρες κι αν περιαυτολογείς. Στέκεσαι απέναντι σε έναν τοίχο και λες: «Παρακαλώ, μη με προσέξετε. Εύχομαι να μην ήμουν εδώ». Με τα χέρια σου πλεγμένα μπροστά στο στήθος σου σκέφτεσαι: «Μείνετε μακριά μου όλοι σας». Λάθος! Ο τρόπος που στέκεσαι σε μια κοινωνική συγκέντρωση στέλνει ένα μήνυμα. Αν θέλεις αυτό να είναι ζεστό κι ευπρόσδεκτο, η γλώσσα του σώματός σου πρέπει να αντανακλά αυτήν την επιθυμία. Δεν χρειάζεται να είσαι το κέντρο της προσοχής, αλλά μία χαλαρή, ανοιχτή στάση προσκαλεί τους άλλους να μπουν στο χώρο σου.

Εκφράσεις προσώπου: Το πρόσωπο είναι η πύλη του πώς νιώθεις, γι' αυτό κι ένα έντονο πρόσωπο μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να φύγεις με την μπάνκα ή χωρίς αυτοκίνητο. Ενα φιλικό χαμόγελο, ένα νεύμα συγκατάβασης, ένα εγκάρδιο γέλιο και μια οπτική επαφή είναι ένα πλήρες πακέτο. Λένε στους άλλους ότι είσαι καλό κοινό και κάποιος που είναι ενδιαφέρων να του μιλήσεις. Αν παρατηρήσεις ότι τα μάτια σου γυρνάνε και το μέτωπό σου γεμίζει ρυτίδες μπροστά σε κόσμο, σκέψου πρώτα τι λες στους άλλους -και γιατί δυσκολεύεσαι να πετύχεις κάτι με τις δημόσιες σχέσεις σου- και διόρθωσέ το.

Βελτίωσε τις επικοινωνιακές ικανότητές σου
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να είσαι καλός συζητητής σημαίνει πως μιλάς με αυτοπεποίθηση για μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Προτού όμως ξεκινήσεις να μιλάς για πράγματα που ενδιαφέρουν μόνο εσένα, θυμήσου ότι η συζήτηση έχει δύο ρόλους: του ομιλητή και του ακροατή.
Άκου ενεργά: Η ενεργή ακοή είναι ικανότητα. Σημαίνει να διατηρείς οπτική επαφή και να νεύεις καθώς ακούς. Είναι σημαντικό να δίνεις σημάδια στον ομιλητή πως σε αγγίζει και πως ενδιαφέρεσαι για όσα λέει. Αυτό τους δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουν να μιλάνε. Από την άλλη, το να κουνάς το κεφάλι και να τους κοιτάς στα μάτια δεν είναι αρκετό. Για να δείξεις ότι ακούς και καταλαβαίνεις, επανάλαβε απλώς το σημείο όπου ο ομιλητής δίνει έμφαση ή παράφρασέ το. Απάντησε στον ομιλητή: Αν σε βάλει κάποιος σε μια συζήτηση, το πιο πιθανό είναι πως το θέμα θα τον ενδιαφέρει πολύ. Βεβαιώσου πως κάνεις εξερευνητικές ερωτήσεις, όχι ερωτήσεις που χρειάζονται απαντήσεις ναι ή όχι. Οι διερευνητικές ερωτήσεις προκαλούν κάποιον να διεισδύσει στο θέμα. Για παράδειγμα, πες: «Μπορείς να περιγράψεις πώς είναι;» ή «Πες μου πώς νιώθεις για...» που δεν μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Τέλος, απάντησε στον ομιλητή. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι είσαι ικανός να σχηματοποιήσεις τις δικές σου απόψεις. Απαντώντας μπορεί να μεταμορφωθείς από έναν απλό yes-man σε έναν ανεξάρτητο στοχαστή που ενδιαφέρεται για όσα λέγονται.

menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση