GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Το Πεκίνο «παρακολούθησε» την πτήση δύο αμερικανικών B-52 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που έκαναν υπέ...

Το Πεκίνο «παρακολούθησε» την πτήση δύο αμερικανικών B-52 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα
Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που έκαναν υπέρπτηση χωρίς να το αναφέρουν, στην επίμαχη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα, παρακολουθούνταν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.
Ακόμη κι αν η Ουάσινγκτον δεν το δήλωσε, με την απογείωση των δύο από τα βομβαρδιστικά της θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τον έλεγχο στο Πεκίνο στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπου προτίθεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.
«Ο κινεζικός στρατός παρακολούθησε στο σύνολό της τη διαδικασία (της πτήσης των Β-52), προχώρησε μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην αναγνώριση των αεροσκαφών και διαπίστωσε για τι είδους αμερικανικά αεροσκάφη επρόκειτο», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο.
Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 που είχαν απογειωθεί τη Δευτέρα από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, δεν μετέφεραν κανένα όπλο και εκτέλεσαν την αποστολή τους χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινεζικές αρχές, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πεντάγωνου τονίζοντας ότι τα αεροσκάφη ήταν Β-52.
Η ανακοίνωση αυτή, η πρώτη επίσημη κινεζική αντίδραση στην πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών, αποφεύγει να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για την ενέργειά της αλλά τονίζει ότι «η Κίνα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της».
Σύσταση ιαπωνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενόψει της κινεζικής απειλής
Παράλληλα σήμερα η Ιαπωνία προχώρησε στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δίνοντας στον πρωθυπουργό περισσότερες εξουσίες σε θέματα ασφαλείας.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, επιτρέπει στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, σε μια περίοδο που απειλές για την ασφάλεια προβάλλουν στην Ασία.
Το συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές το μήνα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Στόχος του είναι να βελτιώσει τον συντονισμό του έργου μεταξύ των υπουργών και των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που επικαλείται τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου συμβουλίου, η χώρα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα ελέγχου των ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας σε μια χρονική στιγμή που η Κίνα προβάλλει περισσότερες διεκδικήσεις.
Ο στρατός πρέπει να αυξήσει την ικανότητά του για την προάσπιση απομακρυσμένων νησιών, όπως τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δυνάμεις αμφιβίων αποστολών. Οι αποστολές επιτήρησης χρειάζονται τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού.
Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι σινοϊαπωνικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εξαιτίας της εδαφικής διαφοράς για τα νησιά Σενκάκου, η οποία χρονολογείται από παλιά αλλά εντάθηκε μετά την εξαγορά από το ιαπωνικό δημόσιο τριών εκ των ακατοίκητων νησιών Σενκάκου από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους τον Σεπτέμβριο του 2012.
Η Σεούλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης
Την ίδια ώρα η Σεούλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη βορειοανατολική Ασία, λόγω των αυξανόμενων εδαφικών διαφορών.
Σε μια περιοχή, όπου είναι συνήθεις οι αντιπαραθέσεις λόγω εδαφικών διαφορών, η ζώνη εναερίου ελέγχου «δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιουν Μπιούνγκ-Σε.
«Κατά γενικό κανόνα, είναι εφικτή η περιφερειακή συνεργασία και η διαχείριση των διενέξεων», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός μιλώντας στο κορεατικό ινστιτούτο αμυντικών αναλύσεων.
«Ωστόσο αν οι εδαφικές συγκρούσεις και ιστορικές διαφορές εμπλακούν με τον εθνικισμό, η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η Σεούλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιβολή ζώνης εναερίου ελέγχου, καθώς αυτή περιλαμβάνει μέρος της νοτιοκορεατικής εναέριας ζώνης όπως και τον ύφαλο Ιεόντο, που τελεί υπό τον έλεγχο της Σεούλ και αποτελεί αιτία διπλωματικής έντασης με το Πεκίνο.
Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή για να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για το νέο μέτρο του Πεκίνου, οι φιλοδοξίες του οποίου στη θαλάσσια περιοχή ανησυχούν τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού.
Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, κάλεσε την Κίνα και την Ιαπωνία να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στις εδαφικές τους διαφορές.
Το Σάββατο οι κινεζικές αρχές επέβαλαν μονομερώς την Ζώνη Εναερίου Ελέγχου πάνω από μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, μεταξύ της Νότιας Κίνας και της Ταϊβάν, περιλαμβάνοντας κυρίως το μικρό αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου που τελεί υπό ιαπωνικό έλεγχο, αλλά το διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογού.
Η Κίνα απαιτεί στο εξής κάθε αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή αυτή να παρουσιάζει εκ των προτέρων το ακριβές σχέδιο πτήσης του, να δηλώνει σαφώς την ταυτότητά του και να διατηρεί συνεχή επαφή μέσω ασυρμάτου ώστε να απαντά γρήγορα και επαρκώς στις αιτήσεις αναγνώρισης των κινεζικών αρχών.
Έκτακτα αμυντικά μέτρα
Σε περίπτωση μη σεβασμού των κανονισμών αυτών, το Πεκίνο δήλωσε ότι μπορεί να λάβει έκτακτα αμυντικά μέτρα.
Οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές αεροπορικές εταιρίες, η Japan Airlines (JAL) και η All Nippon Airways (ANA) δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα ενημερώνουν τις κινεζικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους, ενώ η Ιαπωνία προτίθεται να επεκτείνει τη δική της ζώνη εναερίου ελέγχου, μετά την ενέργεια στην οποία προέβη το Πεκίνο.
Οι δύο αεροπορικές εταιρίες είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι θα σεβαστούν τη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου, αλλά η ιαπωνική κυβέρνηση υπογράμμισε κατόπιν ότι οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν.
«Μετά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν τις οδηγίες του Πεκίνου, αποφασίσαμε να μην ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών.
Η Ένωση αεροπορικών εταιριών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι έλαβε εγγυήσεις από την Κίνα πως η πορεία των εμπορικών πτήσεων που διασχίζουν τη ζώνη αυτή δεν θα παρεμποδιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της JAL.
Σήμερα οι κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου κατηγόρησαν την κινεζική κυβέρνηση ότι αναδιπλώθηκε μπροστά στην αμερικανική πολιτική του «μαστιγίου».
«Ήρθαν να μας δοκιμάσουν και μας αποδεικνύουν ότι δεν είχατε το σθένος να τους δείξετε ποιος είναι το αφεντικό», έγραψε ένας εκ αυτών.
iNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση