GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αισιοδοξία για την υποχώρηση της ύφεσης

Στο 3% υποχώρησε η ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι οι εκτιμήσεις του...

Στο 3% υποχώρησε η ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι οι εκτιμήσεις του για βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου φέτος και το 2014 θα επιβεβαιωθούν.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) περιορίστηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε στο 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Παράλληλα, βάσει των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν της τάξης του 3,7% (αντί 3,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο πρώτο τρίμηνο η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν της τάξης του 5,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,06%. Εξέλιξη που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι ο αναθεωρημένος στόχος για ύφεση 4% στο σύνολο του 2013 θα επιβεβαιωθεί, ενώ δεν αποκλείεται εάν το τέταρτο τρίμηνο κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από τις σημερινές εκτιμήσεις, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος να είναι μικρότερη και από το νέο στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν πως η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 4,5%.

Η βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου είναι ένα από τα επιχειρήματα της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 χωρίς να υιοθετηθούν σκληρά μέτρα. Μάλιστα, η τρόικα έχει αποδεχτεί τα νέα δεδομένα ως προς το μακροοικονομικό σενάριο.

Σωτήρης Νίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση