GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Μπιλ ντε Μπλάζιο

Ο 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που αναλαμβάνει το τιμόνι της πολυπληθέστερης...

Ο 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που αναλαμβάνει το τιμόνι της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο ντε Μπλάζιο επικράτησε άνετα του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζο Λότα στη Δημοκρατική στην πλειονότητά της πόλη. Λίγο μετά το κλείσιμο των 1.239 εκλογικών κέντρων στις 9μμ (τοπική ώρα) πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί προέβλεπαν την νίκη του ντε Μπλάζιο. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.

Ο ντε Μπλάζιο, που έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα τα τελευταία 20 χρόνια, θα διαδεχθεί στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ντε Μπλάζιο υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία.

«Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία», τόνισε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του. «Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω», πρόσθεσε.

«Θα' θελα το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είμαστε ένας λαός και θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά, όχι πίσω», ανέφερε από πλευράς του ο Λότα, πρώην πρόεδρος της υπηρεσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης, και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του.

Η νίκη του τον καθιστά τον πιο φιλελεύθερο δήμαρχο της τελαυταίας γενιάς και τον πρώτο Δημοκρατικό εδώ και δύο δεκαετίες, ύστερα από τον Ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι οποίοι - όπως αναφέρει το Ρόιτερς - επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος "κληρονομεί" από την εποχή Μπλούμπεργκ κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως το πρόγραμμα αστυνόμευσης που επτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να πραγματοποιούν σωματική έρευνα σε όποιον θεωρούν ύποπτο.

"Κληρονομεί", όμως, και μία πόλη, την οποία πολλοί Νεοϋορκέζοι θεωρούν ασφαλέστερη και πιο πράσινη από το 2002 που ανέλαβε τη δημαρχία ο Μπλούμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον κι αν εκλεγεί.

Παράλληλα, ο 51χρονος Κρις Κρίστι, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, κερδίζοντας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Μπάρμπαρα Μπουόνο.

Μεγάλος νικητής για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια αναδείχθηκε ο 57χρονος Δημοκρατικός υποψήφιος Τέρι Μακόλιφ, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε με ποσοστό 47,5% έναντι 45,9% του αντιπάλου του.

Κατά τις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων, όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014, κατά τις οποίες θα δοθούν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες της Βουλής και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Εν τω μεταξύ, βέβαιη θεωρείται και η νίκη του Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναμένεται να είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση