GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η παχυσαρκία επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης

Νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες σε ποντίκια, έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται με διαφορετικό ...


Νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες σε ποντίκια, έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τις γεύσεις των τροφίμων και ότι είναι λιγότερο..

ευαίσθητοι στις γλυκιές γεύσεις.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι στα παχύσαρκα ποντίκια τα γευστικά κύτταρα που ανταποκρίνονταν στα γλυκά ερεθίσματα ήταν λιγότερα και η αντίδρασή τους ήταν ασθενέστερη σε σχέση με άλλες γεύσεις. Με άλλα λόγια τα παχύσαρκα ποντίκια ήταν λιγότερο ικανά να γευτούν τις γλυκιές γεύσεις, αδυναμία που τα ωθούσε να φάνε περισσότερο.

Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γεύση παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο η παχυσαρκία επηρεάζει τη σχέση μας με το φαγητό και θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Η δρ Kathryn Medler από το πανεπιστήμιο του Buffalo δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο καθώς και στα νεύρα που ελέγχουν το περιφερειακό σύστημα γεύσης, ωστόσο κανείς στο παρελθόν δεν είχε εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα της γλώσσας που έρχονται σε επαφή με το φαγητό.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα κύτταρα-δέκτες της γεύσης επηρεάζονται άμεσα από την παχυσαρκία. Αν κατανοήσουμε τον ακριβή μηχανισμό που τα επηρεάζει, ίσως εντοπίσουμε και τον τρόπο να τα επαναφέρουμε στο φυσιολογικό και επομένως να οδηγηθούμε σε νέες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό PLOS ONE.

vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση