GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνα: Σταματά τη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες για μεταμόσχευεις

Πεκίνο, Κίνα Η Κίνα, η μοναδική χώρα που συστηματικά παίρνει όργανα από εκτελεσθέντες για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, σκοπεύει ...

Πεκίνο, Κίνα
Η Κίνα, η μοναδική χώρα που συστηματικά παίρνει όργανα από εκτελεσθέντες για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, σκοπεύει να τερματίσει την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική μέχρι τα μέσα του 2014, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μέχρι τα μέσα του 2014 όλα τα νοσοκομεία που έχουν άδεια να πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όργανα κρατούμενων που έχουν εκτελεσθεί και αντ' αυτών να χρησιμοποιούν μόνο όργανα από δωρητές που θα χορηγούνται μέσω του εθνικού συστήματος, δήλωσε ο Χουάνγκ Τζιεφού πρώην υφυπουργός Υγείας που έχει αναλάβει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων.

Η προσφορά ανθρώπινων οργάνων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη ζήτηση στην Κίνα, εν μέρει εξαιτίας της παραδοσιακής άποψης ότι οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται άθικτοι.

Εκτιμάται ότι 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και μόλις ένας στους 30 λαμβάνει τελικά μόσχευμα.

Η έλλειψη σε μοσχεύματα έχει οδηγήσει σε ένα παράνομο εμπόριο οργάνων και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Κίνας το 2007 απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες εκτός αν πρόκειται για συζύγους, συγγενείς εξ αίματος ή υιοθετημένα μέλη οικογενειών.

Εξάλλου η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής εθελοντών δωρητών οργάνων σε 25 επαρχίες και δήμους από τον Φεβρουάριο με στόχο να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που χρησιμοποίησαν όργανα από δωρεές αυξήθηκε σε περισσότερες από 900 τους πρώτους επτά μήνες του 2013, σε σχέση με 245 που ήταν το 2011. Όμως τα μοσχεύματα που προέρχονται από κρατούμενους εξακολουθούν να είναι περισσότερα από διπλάσια.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι πολλά όργανα λαμβάνονται από κρατούμενους χωρίς την άδειά τους ή ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν οι οικογένειές τους, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση