GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η Ελλάδα πύλη του Διεθνούς Εμπορίου»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η Ελλάδα πύλη του Διεθνούς Εμπορίου» που δι...


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η Ελλάδα πύλη του Διεθνούς Εμπορίου» που διοργανώθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», την ...
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2).

Στην ημερίδα μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τάσος Κονακλίδης και το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών κ. Αλέξανδρος Σωτηρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης δεν αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια μέρος ενός ευρύτερου και υλοποιήσιμου σχεδίου» και συμπλήρωσε «ήρθε η ώρα από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη και να εκπονήσουμε αυτό το σχέδιο που θα καταστήσει μεταξύ άλλων τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα κομβικό σημείο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το λιμάνι της πόλης ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και σημείωσε πως δρομολογείται η σύνδεση της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και η σιδηροδρομική του σύνδεση με τον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Αναφέρθηκε ακόμα στις εργασίες επέκτασης του αεροδιαδρόμου προσαπογειώσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στο 2015-2016 στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» το 2015-2016 να δεχθεί υπερατλαντικές πτήσεις.

Για τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι είναι υπό κατασκευή, σημείωσε ότι η ολοκλήρωσή τους στα επόμενα 2-3 χρόνια τους θα επιτρέψει σύντομη πρόσβαση σε όλα τα γειτονικά κράτη.

Τέλος, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, στα οποία εκτελούνται έργα, και θα συνδεθούν πολύ γρήγορα σιδηροδρομικά και οδικά με τη Φιλιππούπολη και το Μπουργκάς στη Βουλγαρία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Σαββαΐδης τόνισε ότι η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε με όλα τα standards που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και για το λόγο αυτό ο οδικός άξονας έχει ενταχθεί σε αυτά. Συγκεκριμένα επισήμανε: «ο κεντρικός άξονας κόστισε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στους κάθετους έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 1,1 δισ. ευρώ» προσθέτοντας πως είναι ένα πολύτροπο και δύσκολο έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 177 μεγάλες γέφυρες με μήκος 40 χλμ., και δεκάδες σήραγγες με 50 + 50 χλμ., μήκος, σε διπλή κατεύθυνση.

Ο κ. Σαββαΐδης παρουσίασε, επίσης, πλειάδα στοιχείων που καταδεικνύουν τη σημασία του οδικού άξονα για την οικονομία και τις μεταφορές των περιοχών από όπου διέρχεται, αλλά και της Ελλάδας εν γένει (π.χ. ανέφερε ότι το 50% της κίνησης προέρχεται από την Κ. Μακεδονία, το 11% από Βαλκάνια και το 3% από Ευρώπη). Eπίσης, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που είχε το άνοιγμα σε κυκλοφορία του διασυνοριακού οδικού άξονα Νυμφαία-Κομοτηνή τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Εγνατία οδός μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη για εμπορεύματα και φυσικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Κονακλίδης εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τις υποδομές της περιοχής της Θεσσαλονίκης, τα σχετικά προβλήματα και μίλησε για τη σημασία που έχουν τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Τέλος, την ημερίδα έκλεισε ο κ. Σωτηρίου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, ο οποίος παρουσίασε την αναθεωρημένη πολιτική για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τι θα ισχύσει στο πλαίσιο αυτό (ποιες προϋποθέσεις δηλαδή για να μπορεί ένα έργο να ενταχθεί σε αυτά και να χρηματοδοτηθεί) μέχρι και το 2024 όταν και θα επιχειρηθεί νέα αναθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση