GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

ΦΟΒΟΣ Δεν πρέπει να σε τρομάζει. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό σου. «Ο φόβος σχετίζεται με την ανησυχία ότι κάτι θα συμβεί παρά ...

ΦΟΒΟΣ
Δεν πρέπει να σε τρομάζει. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό σου. «Ο φόβος σχετίζεται με την ανησυχία ότι κάτι θα συμβεί παρά με μία πραγματική απειλή» σου λέει ο Christoph Leonhard, καθηγητής στη Σχολή Επαγγελματικής Ψυχολογίας του Σικάγου. Ο στιγμιαίος πανικός διαρκεί λίγη ώρα. Το υπερβολικό άγχος, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα.

Οι πιο Κοινοί Φόβοι των Αντρών
28% - ΥΨΗ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
«Είναι πιθανό αυτός ο φόβος να μεταδίδεται κοινωνικά» λέει ο Leonhard. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ελαττωματική οπτική αντίληψη -που έχουν, δηλαδή, την τάση να υπερεκτιμούν τις αποστάσεις- είναι πιο πιθανό να τον έχουν, υποστηρίζει μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Ξεπέρασέ την
Ξεκίνα κοιτώντας κάτω από ένα παράθυρο στον δεύτερο όροφο. Στην πορεία άρχισε να κοιτάς από πιο ψηλά. Οταν νιώσεις έτοιμος, βγες στο μπαλκόνι.

27% - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

25% - ΦΙΔΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Αυτή η φοβία μάλλον προέρχεται από το DNA σου: οι πρόγονοι με έντονο αίσθημα φόβου για τα επικίνδυνα ζώα είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, εξηγεί ο Richard Zinbarg, διευθυντής του προγράμματος θεραπείας άγχους του πανεπιστημίου Northwestern.
Ξεπέρασέ την
Ξεκίνα βλέποντας βίντεο με φίδια. Στη συνέχεια, μπορείς να πας σ’ έναν ζωολογικό κήπο για να δεις κάποιο από κοντά. Τέλος, πήγαινε σε ένα pet shop για να το αγγίξεις.

21% - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

11% - ΕΝΕΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Οι περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται τις ενέσεις έχουν ιστορικό λιποθυμιών, διαπίστωσε γαλλική μελέτη. Γι’ αυτό φταίει η «διφασική καρδιακή απόκριση»: η πίεση του αίματος ανεβαίνει απότομα κι όταν δεις αίμα, πέφτει απότομα και σου δημιουργεί τάση λιποθυμίας.
Ξεπέρασέ την
Την επόμενη φορά που θα σου πάρουν αίμα, πίεσε τους μηρούς σου στην καρέκλα μέχρι να κοκκινίσει το πρόσωπό σου.«Αντισταθμίζοντας έτσι την πτώση της πίεσης του αίματος, θα εμποδίσεις τη λιποθυμία» εξηγεί ο Zinbarg.

11% - ΑΡΑΧΝΕΣ

Τέσσερις Περίεργες (Αλλά Αληθινές) Φοβίες

Τρειςκαιδεκαφοβία
Φόβος για τον αριθμό 13, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με προλήψεις.

Ευφοβία
Φοβία στο άκουσμα καλών νέων.

Νομοφοβία
Φόβος του να μείνεις χωρίς το κινητό σου.

Κατοπτροφοβία
Φόβος του να δεις το είδωλό σου στον καθρέφτη.

ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ

Υπάρχει ο υπαρξιακός φόβος («Η ζωή μου θα τελειώσει») κι ο άμεσος φόβος («Πεθαίνω!»). Γι’ αυτές τις δύο φοβίες μπορεί να οφείλεται η εξάντληση της δύναμης της θέλησης, που μειώνει την ικανότητά σου να καταπολεμήσεις την απαισιοδοξία και τις αρνητικές σκέψεις, αποκάλυψε νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Σκέψου κάτι σημαντικό για σένα» λέει ο ερευνητής Brandon Schmeichel. «Εχει αποδειχθεί ότι αυτό μειώνει τη συνεχή ενασχόληση με το θάνατο».

ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Αυτός δεν είναι πραγματικός φόβος . «Δεν βιώνεις το ανακλαστικό πάλης ή φυγής» σου εξηγεί ο Leonhard. Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις όμως είναι ίδιες: υπερβάλλεις το μέγεθος της απειλής και υποτιμάς την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Βρετανοί επιστήμονες συνέδεσαν το φόβο της αποτυχίας με «κοινωνικά υπαγορευμένη», αλλά όχι προσωπική, τελειομανία. Ετσι, αντί να ανησυχείς για την άποψη των άλλων, επικεντρώσου σε ρεαλιστικούς στόχους, που θέτεις ο ίδιος στον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση