GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εθνικό απουσιολόγιο

Γράφει ο Χάρης Μαθιόπουλος Από το 2014 αρχίζει η σύνταξη του Εθνικού Περιουσιολογίου. Εάν μέχρι τότε κάτι δεν αλλάξει, μαζί με τις δ...

Γράφει ο Χάρης Μαθιόπουλος

Από το 2014 αρχίζει η σύνταξη του Εθνικού Περιουσιολογίου. Εάν μέχρι τότε κάτι δεν αλλάξει, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» όπου κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράφει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία που κατέχει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις αποταμιεύσεις του και τη συμμετοχή του σε παντός είδους επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αυτή η σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει βαριές παρενέργειες – η εκ νέου, πιθανόν μεγάλη, εκροή καταθέσεων είναι μία από αυτές. Εάν, κατά την εισαγωγή του, «ευνοϊκές» ρυθμίσεις και εξαιρέσεις το καταστήσουν στη συνείδηση του πολίτη αθέμιτο και ασύμφωνο με την αρχή της ουσιαστικής ισότητας, η μη συμμόρφωση των φορολογουμένων με τις διατάξεις του πιθανόν να είναι η άλλη.

Τον τελευταίο καιρό, καλώς ή κακώς, στο άκουσμα των λέξεων «εξαίρεση», «αφορολόγητο» ή «ευνοϊκές ρυθμίσεις, στο μυαλό του κόσμου έρχεται η εφοπλιστική κοινότητα - κάτι που δεν συνέβαινε, με αυτή την ένταση, παλαιότερα. Η κρίση, η ανισότητα (ορατή και ταχέως αυξανόμενη) και η ανόητη (ιδίως σε τέτοιες εποχές) επίδειξη πλούτου μερικών, έχει στρέψει μέρος της κοινής γνώμης κατά των ελλήνων εφοπλιστών, παραγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά τους στον τόπο.

Το Εθνικό Περιουσιολόγιο, για να έχει κάποιο νόημα, για να έχει ουσιαστικό όφελος, πρέπει να είναι καθολικό. Κρίσιμη κατά την εφαρμογή του θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ναυτιλιακό κεφάλαιο. Εγείρονται τρία ερωτήματα:

1. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξαιρέσει από το Περιουσιολόγιο τους έλληνες εφοπλιστές;

2. Είναι αλήθεια ότι έχει διαμηνυθεί στην κυβέρνηση πως εάν δεν εξαιρεθεί μεγάλο μέρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων θα εγκαταλείψει τη χώρα;

3. Είναι αλήθεια ότι, με αυξανόμενο ρυθμό τον τελευταίο καιρό, σημαντικά και αδήλωτα κεφάλαια τρίτων (φυσικών προσώπων, μη εφοπλιστών) τοποθετούνται αδιακρίτως σε μετοχές ναυτιλιακών εταιριών - όχι σαν επένδυση αλλά για να αποφύγουν την καταγραφή τους στο Εθνικό Περιουσιολόγιο;

Ως προς την ηθική διάσταση της νόμιμης φοροαποφυγής (ερωτ. 1 και 2), η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα κρίνει με υπευθυνότητα και κατά συνείδηση - το πρόβλημα αφορά τους ίδιους. Η φορολόγηση του ναυτιλιακού εισοδήματος, θέλει παγκόσμια συμφωνία, δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από οποιοδήποτε κράτος. Η διευκόλυνση, όμως, τρίτων να παρακάμπτουν το περιουσιολόγιο και να φοροδιαφύγουν, είναι πρόβλημα που αφορά και εμάς.

*Ο Χάρης Μαθιόπουλος σπούδασε Οικονομικά και Μουσική. Εργάστηκε ως διαχειριστής των επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Έχει γράψει τα βιβλία «Μικρό Εγχειρίδιο του Επενδυτή», «Απληστία στο Όριο», «Ο Λίμιτ-Ντακ να Δεις πώς Φιλούσε», «Τετράδια Τήνου», «Ευφεικόνες», «Έντεκα Απαγορευμένα Γραμματόσημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση