GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν κάνετε απεργία, αλλά κατάληψη...

Ολομέτωπη επίθεση κατά των διοικητικών υπαλλήλων και των πρυτάνεων εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας κατηγορώντας τους ότι έχουν διαλύσει τα ...

Ολομέτωπη επίθεση κατά των διοικητικών υπαλλήλων και των πρυτάνεων εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας κατηγορώντας τους ότι έχουν διαλύσει τα δυο Πανεπιστήμια (ΕΜΠ και Αθήνας) παίζοντας με το μέλλον των φοιτητών, ενώ κάνει λόγο και για οικογενειοκρατία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τονίζοντας ότι υπάρχουν 313 συνεπωνυμίες και ότι οι υπάλληλοι κρύβουν «τ΄ άπλυτά τους κάτω από το χαλί».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κατηγορεί τους διοικητικούς ότι πλέον δεν κάνουν απεργία αλλά κατάληψη καθώς «έχουν βάλει την μπάρα και δεν αφήνουν καθηγητές και φοιτητές να μπουν και να κάνουν τα καθήκοντά τους».

Παρ΄ όλα αυτά όμως ούτε και χτες άνοιξαν τα Ιδρύματα, αφού καμία πλευρά δεν κάνει πίσω και οι δικαστικές αποφάσεις κοινοποιούνται μεν αλλά δεν εφαρμόζονται.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΕΜΠ αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την Παρασκευή και παρά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία και την επόμενη εβδομάδα. Οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια αποφάσισαν να μην απεργήσουν.

Χτες η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ) συνεδρίασε και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πρότειναν 24ωρη απεργία δεν ψηφίστηκε και τα μέλη της Ομοσπονδίας ζήτησαν να ξεκινήσει μια ολιγοήμερη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας.

Βάσω Κιντή

Σε τρία τμήματα του ΕΜΠ ξεκίνησαν μαθήματα και θα κάνουν κανονικά και τις εξετάσεις (Χημικό, Πολιτικοί Μηχανικοί και Μηχανολόγοι), ενώ τα υπόλοιπα 6 τμήματα τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές.

Στην Πάτρα η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε να γίνουν οι εγγραφές των νέων φοιτητών σε όλα τα τμήματα από τις 25 του μήνα έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ την παραίτησή τους έθεσαν χθες στη διάθεση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλου, τα μέλη της Συγκλήτου και οι αντιπρυτάνεις του ιδρύματος.


Μιχάλης Τσινισιζέλης

Μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου της Αθήνας να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι «η μη συμμόρφωση με αποφάσεις είναι ποινικό αδίκημα και υπάρχουν ποινικές ευθύνες».

Η επόμενη μέρα
Αναφερόμενος στις «κινήσεις της επόμενης μέρας» υπογράμμισε ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ιδιαιτερότητες και ότι μια επιστράτευση μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί τα κατασταλτικά μέτρα τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν στον πανεπιστημιακό χώρο, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάφλεξη και κοινωνική αναταραχή και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή».


Γιώργος Μαυρωτάς

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τόνισε ότι «υπάρχει τόση ένταση από μια χούφτα ανθρώπων στο ΕΚΠΑ, για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση και ο άλλος έχει να κάνει με την εξωτερική. Ο πρώτος είναι διότι εδώ πάμε να κρύψουμε τα άπλυτα κάτω από το χαλί. Υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες. Αρα εδώ έχουμε ημέτερους.

Ο πρύτανης του ιδρύματος πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, βάσει των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο Νόμος, για να μη χαθεί το εξάμηνο. Γιατί αν χαθεί το εξάμηνο θα φέρει ακέραια την ευθύνη».


Θεόδωρος Φορτσάκης
Απαντώντας στα περί οικογενειοκρατίας ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι «ο υπουργός ανακάλυψε χάρη στη συνεπωνυμία (στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν 39 Παπαδόπουλοι) το σπάνιο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στο ΕΚΠΑ. Θέλουμε να τον ρωτήσουμε: τα ανίψια των υπουργών που δεν έχουν το ίδιο επώνυμο, υπάγονται στην οικογενειοκρατία;».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι διοικητικοί υπάλληλοι με αριθμούς
Πανεπιστήμιο Αθηνών: 1.337 σήμερα. Μετά τη διαθεσιμότητα 937. Εκτός ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 1.297. Εμφανίζονται 313 συνεπώνυμοι υπάλληλοι και 217 συνεπωνυμίες διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ

ΕΜΠ: 883 σήμερα. Μετά τη διαθεσιμότητα 547. Εκτός ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 820. Εμφανίζονται 148 συνεπώνυμοι υπάλληλοι και 66 συνεπωνυμίες διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ.

ΒΑΣΩ ΚΙΝΤΗ / αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος
Ομηροι φοιτητές και καθηγητές

«Οπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, τα πανεπιστήμια θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Οχι μόνο γιατί, ακόμη κι αν σωθεί το εξάμηνο, η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα αλλά και γιατί οι πρυτανικές αρχές δεν φρόντισαν να αξιολογήσουν το διοικητικό τους προσωπικό ώστε να εξασφαλίσουν ότι, παρά τη διαθεσιμότητα, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι άξιοι υπάλληλοι που με το έργο τους υποστηρίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Αντ' αυτού, άφησαν την πρωτοβουλία στο υπουργείο ώστε με οριζόντιο τρόπο να αποψιλώσει το πανεπιστήμιο. Εν ονόματι μιας απόλυτης και ανεύθυνης αντιπολιτευτικής γραμμής, θα φύγουν από το ΕΚΠΑ σοβαροί και ευσυνείδητοι υπάλληλοι, θα κινδυνεύσει η λειτουργία του Ιδρύματος, για να προστατευθούν και να παραμείνουν στις θέσεις τους ακόμη και υπάλληλοι που, όπως γράφουν στην επιστολή τους 18 αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων, είναι απόντες από το Ιδρυμα και δεν προσφέρουν έργο. Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές, ολόκληρη η κοινωνία, είμαστε όμηροι αυτής της τυφλής αντιπολιτευτικής γραμμής που διαχειρίζονται ελάχιστοι άνθρωποι και η οποία δεν υπολογίζει θεσμούς, ζωές και επιστημονικό έργο».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΙΣΙΖΕΛΗΣ / καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Εναρξη ουσιαστικού διαλόγου

«Είναι δυστυχώς σαφές σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα δύο εμβληματικά Ιδρύματα της χώρας μας, έχει φθάσει ύστερα από δέκα εβδομάδες απεργίας σε πλήρες αδιέξοδο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αμφισβητεί ευθέως την άποψη του υπουργείου Παιδείας ότι η διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και υπαινίσσεται την ύπαρξη κρυφής ατζέντας του υπουργείου που αναμένει να εκδηλωθεί με το λεγόμενο σχέδιο Αθηνά 2.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ τελεί υπό παραίτηση αρνούμενη να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν επιτρέπουν στο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει. Με γονατογραφήματα και με προσωπικές στρατηγικές δεν γίνεται πολιτική σε κανένα επίπεδο και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και με τη μείωση των μισθών μας και με το PSI έχουμε βοηθήσει την εθνική προσπάθεια. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, η μόνη λύση φαίνεται να είναι το ''πάγωμα'' της ΚΥΑ και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ / επίκουρος καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
Αδικαιολόγητο το τρίμηνο «κώμα»

«Η αμοιβαία καχυποψία και ο προσχηματικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και πανεπιστημίων (κυρίως ΕΚΠΑ και ΕΜΠ) έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές αλλά και οι ίδιοι οι διοικητικοί υπάλληλοι πιστεύω ότι πληρώνουν μια κατ' ουσίαν πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαθεσιμότητα των διοικητικών δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά από την άλλη μεριά η επιλογή των ''νεκρών'' πανεπιστημίων είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Επίσης η έλλειψη διάθεσης διαπραγμάτευσης από τις δύο πλευρές οδήγησε σε λύσεις-εκτρώματα. Το μαξιμαλιστικό ''δεν περισσεύει κανείς'' που προέταξαν τα πανεπιστήμια θα οδηγήσει τελικά στο να φύγουν οι ικανοί υπάλληλοι. Αν δεχτούμε ότι τα νούμερα είναι ανελαστικά, η μόνη εφικτή λύση που βλέπω είναι ένα σύντομο περιθώριο ειλικρινούς διαλόγου και πραγματικής αξιολόγησης των υπαλλήλων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στα Ιδρύματα. Τα ιδρύματα πάντως θα κάνουν καιρό να βρουν πάλι την περπατησιά τους μετά τις απώλειες προσωπικού και το αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη μου, σχεδόν τρίμηνο ''κώμα''».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ / πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών
Επιτακτικό να ανοίξουν τα ΑΕΙ

«Το πανεπιστήμιο έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Παραλείψεις και σφάλματα, έλλειψη νηφαλιότητας και πεισματική εμμονή στις θέσεις του καθενός το κρατούν κλειστό. Είναι όμως επιτακτικό το πανεπιστήμιο να ανοίξει. Η καρδιά της παιδείας και της πολιτείας χτυπά στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Μόνο αυτό μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τα μέλη του. Ας μη λησμονούμε ακόμη ότι το πανεπιστήμιο υπάρχει προπάντων για χάρη των φοιτητών του. Προέχει το συμφέρον τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει δεσμευτεί διεθνώς να παραδώσει εντός της εβδομάδος τα ονόματα των μετακινουμένων, κάνω έκκληση στους μεν διοικητικούς υπαλλήλους να διακόψουν την απεργία τους προσωρινά, στο δε υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει αμέσως ότι από Δευτέρα αρχίζει διάλογο για την ορθή ανασυγκρότηση του καταλόγου των μετακινουμένων, με βάση την πρόταση των 18 επικεφαλής που υπέδειξαν συγκεκριμένες κατηγορίες η απομάκρυνση των οποίων προκαλεί λιγότερη ζημιά. Μόνον έτσι θα μπορέσει το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει αμέσως».

ΝΙΚ.ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση