GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομίχλη απο... τζάκι απειλεί ξανά τις πόλεις

Ψυχρές νύχτες, άπνοια και εκτεταμένες καύσεις ξύλου και βιομάζας συνεργούν στα επεισόδια αιθαλομίχλης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγμ...

Ψυχρές νύχτες, άπνοια και εκτεταμένες καύσεις ξύλου και βιομάζας συνεργούν στα επεισόδια αιθαλομίχλης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Τότε πολλές οικογένειες οδηγήθηκαν εκτάκτως σε νοσηλευτικές μονάδες με συμπτώματα δύσπνοιας και δηλητηρίασης, εξαιτίας των εκπομπών ρύπων από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, μέσα στα σπίτια τους.

Η καύση ξύλων αναδείχθηκε ως σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη, με ποσοστό συνεισφοράς άνω του 80%, στις υψηλές συγκεντρώσεις των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματιδίων τις νυχτερινές ώρες, ενώ σε βραδινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης, άνω του 90% της συγκέντρωσης οφειλόταν σε μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρομέτρα (PM2.5).

Τα σωματίδια αυτά είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. Η περσινή εμπειρία είναι εκείνη που εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την επεξεργασία έκτακτων μέτρων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η άπνοια προκαλούν τη συσσώρευση του διοξειδίου του θείου και τον σχηματισμό αιθαλομίχλης
Χρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός

Στο πλαίσιο αυτό δέκα υπουργεία συνεργάζονται προκειμένου να θεσμοθετηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα περιλαμβάνει συστάσεις προφύλαξης του πληθυσμού, λήψη μέτρων από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθορισμό των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων και συντονισμό του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Το αποτύπωμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λασίθι και Μεσσηνία στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ-ΘΑΛΗΣ το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης και Αιγαίου, καθώς και η Ακαδημία Αθηνών.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2013 και όπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος:

«Στις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουμε τις νέες μετρήσεις παρακολούθησης της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και ενδεχομένως και παραπάνω, για όσο χρειαστεί. Επίσης η έρευνα θα επεκταθεί σε περισσότερους σταθμούς».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τις κρύες νύχτες με άπνοια οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στον σταθμό του Θησείου οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν ήταν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σημειωτέον ότι ο ετήσιος μέσος όρος που τίθεται ως όριο για τη συγκέντρωση των PM2,5 στην ΕΕ είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων οι συγκεντρώσεις των PM2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για δώδεκα νύχτες. Σε πέντε από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στα Ιωάννινα τα σωματίδια ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δεκαεννέα περιπτώσεις και σε πέντε από αυτές και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τριπλάσιες τη νύχτα
Ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια κ.λπ).

Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους, κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου φαίνονται να είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τις νύχτες, όταν επικρατούν δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η άπνοια προκαλούν τη συσσώρευση του διοξειδίου του θείου και τον σχηματισμό αιθαλομίχλης» επισημαίνει ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει:

«Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν υπόψη τους ότι τις πολύ ψυχρές ημέρες του χειμώνα δεν θα πρέπει να καίνε ξύλα στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Εκείνες τις μέρες, οι οποίες υπολογίζονται σε 10-15, ας ζεσταθούν με λίγο πετρέλαιο ή ηλεκτρισμό. Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να καίνε βερνικωμένα ξύλα, πλαστικά και λάστιχα όπως κάνουν στην επαρχία στην ύπαιθρο, διότι εκλύονται καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες εισπνέουν πρώτα οι ίδιοι και μετά οι γείτονες».

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και συνιστά τα ακόλουθα:
Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
Απαγορεύεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά.
Αποφεύγετε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
Να τηρείτε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
Αποφυγή χρήσης θερμαστρών με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.
Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.
Μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
Μην καίτε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.
Μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.
Οταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση