GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα για όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική

Σε τροχοπέδη για τις Ελληνίδες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση μετατρέπεται η ασφαλιστική τους κάλυψη...


Σε τροχοπέδη για τις Ελληνίδες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση μετατρέπεται η ασφαλιστική τους κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της γραφειοκρατίας που συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η αναμονή για έγκριση της δαπάνης για την εξωσωματική γονιμοποίηση στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τους δέκα μήνες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το ένα έτος.

«Εκατοντάδες γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες, καθώς στη δύσκολη αυτή διαδρομή που καλούνται να διανύσουν δίνοντας τη μάχη με τη βοήθεια της επιστήμης, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εμπόδιο που δεν είχαν υπολογίσει: τις προθεσμίες και τις αναμονές του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας, κ. Θέμης Μαντζαβίνος, στη διάρκεια εκδήλωσης την Τετάρτη με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης που θα γίνει στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου.

Κατά τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι επιτροπές ενδέχεται να καθυστερούν για λόγους εξοικονόμησης δαπανών δεδομένου ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης υπολογίζεται ετησίως σε 16 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προσκόμματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί η απουσία καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή που ασχολούνταν με τέτοιου είδους ζητήματα διαλύθηκε προς διετίας.

«Δεν υπήρχε οικονομική ενίσχυση ούτε για γραμματειακή στήριξη στις συνεδριάσεις μας» ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και τέως πρόεδρος της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Βασίλειος Κ. Ταρλατζής.
Για το θέμα της Εθνικής Αρχής ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός με επιστολή από τους επιστήμονες μέλη της.
«Προκειμένου η Αρχή να μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της με επιτυχία, είναι απαραίτητο να στηριχθεί ουσιαστικά από το κράτος με πόρους, προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που δεν έγινε στην προηγούμενη Αρχή, οδηγώντας τη σε παραίτηση» τονίζουν στην επιστολή τους οι επιστήμονες.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση