GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπλόκο Ρωσίας και Κίνας στη δημιουργία καταφυγίων στην Ανταρκτική

Χόμπαρτ, Αυστραλία Τα διεθνή σχέδια για τη δημιουργία δύο τεράστιων θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική ανεστάλησαν για τρίτη φορά λόγω ...

Χόμπαρτ, Αυστραλία
Τα διεθνή σχέδια για τη δημιουργία δύο τεράστιων θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική ανεστάλησαν για τρίτη φορά λόγω των αντιρρήσεων της Μόσχας και του Πεκίνου.

Οι προτάσεις για τη δημιουργία Προστατευόμενων Θαλάσσιων περιοχών συζητήθηκαν στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας κατά τη σύνοδο της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Ζωντανών Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR), ενός διεθνούς φορέα με 24 χώρες-μέλη.

Τα καταφύγια που προτάθηκαν ήταν τόσο μεγάλα ώστε θα διπλασίαζαν τη συνολική έκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνοντας ότι η παγωμένη ήπειρος φιλοξενεί 16.000 είδη ζώων και έχει μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία πρότειναν την οριοθέτηση μιας προστατευόμενης περιοχής 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Θάλασσα του Ρος, το βαθύ κόλπο που βρίσκεται στην πλευρά της Ανταρκτικής που βλέπει στον Ειρηνικό.

Επίσης, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Γαλλία πρότειναν τη δημιουργία καταφυγίου 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Ανταρκτική, προς την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.

Η Ρωσία, η οποία είχε μπλοκάρει τις προτάσεις και στις δύο προηγούμενες συνόδους της CCAMLR, επέμεινε ότι οι περιορισμοί που προβλέπονται, και ειδικά η απαγόρευση της αλιείας, είναι υπερβολικοί. Υποστήριξε επίσης ότι η CCAMLR δεν έχει τη νομική αρμοδιότητα για την ίδρυση καταφυγίων.

«Οι συνομιλίες απέτυχαν. Η Ρωσία και η Κίνα ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες, περισσότερο χρόνο. Είναι πολύ απογοητευτικό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος στη σύνοδο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση