GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκληρή κριτική Παπαντωνίου σε κυβέρνηση και τρόικα!

Βέλη εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης...


Βέλη εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο LSE.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα έλεγε «όχι» στις νέες απαιτήσεις της τρόικα αν ήταν υπουργός, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι θα έλεγε ένα «διαβαθμισμένο όχι».

«Θα έπρεπε να παραδεχθώ ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της – δεν υπάρχει τρόπος απόκρυψης αυτού επειδή είχαμε μια σειρά πολύ κακών κυβερνήσεων τα τελευταία 4-5 χρόνια ή θα έλεγα τα τελευταία 9 χρόνια μετά το 2004, αυτό είναι γεγονός- αλλά δε θα διαπραγματευόμουν με την τρόικα το μείγμα πολιτικών διότι αυτό είναι θέμα για την κυβερνητική ηγεσία. Δε θα έκανα όπως η τωρινή κυβέρνηση, δηλαδή ότι ναι μεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα μέτρα σας αλλά δεν μπορούμε λόγω της ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή, διότι αυτή είναι μια πολύ κακή πολιτική και κανένας δεν τρώει το επιχείρημα αυτό», είπε αρχικά ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε:

«Θα προσπαθούσα να τους πείσω στο πλαίσιο όσων προανέφερα ότι η στρατηγική τους είναι λάθος. Φυσικά ίσως πείτε πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να πείσει την κα. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε όταν ούτε ο κ. Μόντι δεν τα κατάφερε πριν από ένα χρόνο, όταν ικέτευε και ζητούσε απεγνωσμένα χείρα βοηθείας από την κα. Μέρκελ. Ο κ. Μόντι δεν έλαβε βοήθεια και η κυβέρνησή του έπεσε. Ίσως να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, αλλά η προσπάθεια είναι επιβεβλημένη. Ο μόνος τρόπος να μιλήσεις στην κα. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε δεν είναι να τους παρακαλέσεις επικαλούμενος τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά να τους πείσεις μαζί με άλλους συμμάχους όπως τον κ. Λέτα στην Ιταλία, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ότι η στρατηγική τους είναι λάθος διότι τελικά και μεσοπρόθεσμα δεν είναι συμβατή με την επιβίωση του ευρώ. Αν πετύχει πέτυχε, αν όχι, ο χρόνος θα δείξει».

Ο κ. Παπαντωνίου επέκρινε επίσης τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων λίγων ετών για την «εντυπωσιακή αναποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις η παρούσα κυβέρνηση και η προηγούμενη δεν έχουν κάνει πολλά. Το φορολογικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά κακό, το μόνο που έχουν κάνει είναι να επιβάλλουν συνεχώς νέους φόρους. Η διοίκηση δεν έχει βελτιωθεί, δεν υπάρχει αξιοκρατία ούτε αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, το δικαστικό σύστημα ακόμα δε λειτουργεί σωστά, τα πανεπιστήμια είναι σε άτακτη κατάσταση, το σύστημα υγείας αποσυντίθεται, επομένως συνολικά η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν έχει προχωρήσει. Και αυτό φέρνει την ελληνική πλευρά σε πολύ αδύναμη θέση έναντι της τρόικα και κάνει δύσκολο το να πει όχι στην τρόικα», σχολίασε ο Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αντίθετα έχει επιδείξει «υπερβολικό ζήλο στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας».

ysterografa.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση