GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε συναγερμό η Αίγυπτος για το ξεκίνημα της δίκης του Μόρσι

Επί ποδός βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο ενόψει της πρώτης ημέρας της δίκης του Μοχάμεντ Μό...

Επί ποδός βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο ενόψει της πρώτης ημέρας της δίκης του Μοχάμεντ Μόρσι, με φόβους για νέα αναζωπυρώση της βίας. Η νέα κυβέρνηση του Καΐρου, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο, προσπαθεί να «κλείσει τους λογαριασμούς» με τον πρώην πρόεδρο, δικάζοντάς τον μαζί με την ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων για υποκίνηση σε δολοφονία (με την κινητοποιήση υποστηρικτών τους στις αιματηρές διαδηλώσεις).

O Mόρσι οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστών το πρωί της Δευτέρας. Η διαδικασία γίνεται στο κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στο Κάιρο.

Η δίκη του Μόρσι ξεκινά ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ: Η συγκυρία δύο πρώην προέδρων να κάθονται στο εδώλιο ενώ στη χώρα τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατός δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Αίγυπτος.

Την εικόνα μίας Αιγύπτου που παραμένει στο χείλος της αβύσσου συμπληρώνει η ετοιμότητα των ισλαμιστών να βγουν στους δρόμους παρά την καταστολή που έχουν υποστεί οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας τους έχει μεν συλληφθεί, αλλά οι ισλαμιστές έχουν διακηρύξει, όπως αναφέρει το Reuters, πως θα αψηφήσουν τη Δευτέρα τις «συστάσεις» των αρχών και θα βγουν στους δρόμους υπέρ του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου.

Η ανταπόκριση πάντως στις τελευταίες εκκλήσεις των ισλαμιστών για κινητοποιήσεις έχει παρουσιάσει φθίνουσα πορεία, αλλά δίκη του Μόρσι μπορεί να γίνει νέα θρυαλλίδα για την εύφλεκτη Αίγυπτο.

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Μόρσι και τα 14 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που δικάζονται μαζί του σχετίζεται με τους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών τον περασμένο Δεκέμβριο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όταν το Κάιρο είχε βγει στους δρόμους εναντίον του προεδρικού διατάγματος που διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του Μόρσι.

Την παραμονή της δίκης, η Al Watan δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Μόρσι να μιλά, φορώντας φόρμα, από το χώρο κράτησής του και χαρακτηρίζοντας «έγκλημα από κάθε άποψη» την ανατροπή του.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση