GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαμενεΐ και Ροχανί χαιρετίζουν τη συμφωνία

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρετίζουν τη συμφωνία με τις μεγάλ...

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρετίζουν τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του.

"Η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω πρόοδο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την ομάδα των διαπραγματευτών του πυρηνικού προγράμματος για το κεκτημένο αυτό. Η χάρη του Θεού, οι προσευχές και η στήριξη του λαού είναι αναμφίβολα ο λόγος της επιτυχίας αυτής", δήλωσε ο Χαμενεΐ προσθέτοντας ότι πρέπει "πάντα να αντιστεκόμαστε στις υπερβολικές απαιτήσεις" των άλλων χωρών όσον αφορά τον πυρηνικό τομέα, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο Ροχανί και δημοσιοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Στη συμφωνία, το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους έγινε δεκτό και η δομή των κυρώσεων άρχισε να ραγίζει", επισήμανε ο Ροχανί στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

"Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του ερμηνεία, αλλά το δικαίωμα του Ιράν να κάνει εμπλουτισμό (ουρανίου) αναφέρεται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας. Δηλώνω στο έθνος ότι οι δραστηριότητες εμπλουτισμού θα συνεχιστούν όπως κατά το παρελθόν στη Νατάνζ, στο Φορντό, στο Ισπαχάν", δήλωσε. ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο Χασάν Ροχανί επανέλαβε ότι το "Ιράν ουδέποτε επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει ποτέ την κατασκευή ατομικού όπλου". Οι ιρανοί διαπραγματευτές στη Γενεύη συμφώνησαν να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Τεχεράνης στον πυρηνικό τομέα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη.

Ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την άρση όλων των αμφιβολιών και ασαφειών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. "Έχουμε ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει "τη συνεννόηση με τον κόσμο η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εμπιστοσύνη".

Ο Ροχανί επίσης τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύτηκαν να αρθούν όλες οι κυρώσεις έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι κυρώσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ". Ο πρόεδρος Ροχανί τονίζοντας ότι η επιτυχία των συνομιλιών μέχρι σήμερα οφείλεται στις "οδηγίες" του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, δήλωσε "περήφανος που η επιτυχία αυτή ήρθε πριν από την 100ή ημέρα της προεδρίας του".

Σε επιστολή προς τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Ροχανί θέλησε να καθησυχάσει τους γείτονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κυρίως τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που ανησυχούν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δηλώνοντας ότι η συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις "είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής και της παγκόσμιας ειρήνης".

Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Σκατα στους πολιτικους24 Νοε 2013, 7:37:00 μ.μ.

    Αν τον εμπλουτισμο ουρανιου τον εκανε η κωλαρα η Μερκελ
    η ο Ομπαμιας
    η κανενας ξενερωτος Εγγλεζος
    τοτε θα ηταν ΟΛΑ τα ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ συμφωνα!
    Τωρα με το Ιραν τους πειραξε!

    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση