GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέλουν να απαγορεύσουν τα τρανς λιπαρά οξέα

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή γ...


Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για την υγεία κυρίως για το καρδιαγγειακό σύστημα.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία ενός μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών απέναντί στους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών οξέων», δήλωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή.
«Αν και η κατανάλωση των τεχνητών υδρογονωμένων ελαίων που είναι εν δυνάμει βλαβερά για την υγεία έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε η Χάμπουργκ. «Μια επιπλέον μείωση στις ποσότητες αυτών των λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών θα μπορούσε να αποτρέψει 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους κάθε χρόνο», υπογράμμισε η ίδια.
Οι ειδικοί της FDA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρανς λιπαρά οξέα «γενικά δεν θεωρούνται ασφαλή» για να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Η υπηρεσία θα οριστικοποιήσει την απόφασή της έπειτα από μια περίοδο διαβουλεύσεων 60 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα καθορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί ο αγροδιατροφικός τομέας για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης στο αίμα και τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Το Ινστιτούτο έχει καταλήξει ότι τα λιπαρά αυτά οξέα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής.
Οι πρώτες εκστρατείες κατά των τρανς λιπαρών οξέων είχαν ξεκινήσει από ομάδες προάσπισης των καταναλωτών πριν περίπου 10 χρόνια. Σε απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων μείωσαν εθελοντικά τα ποσοστά των λιπαρών αυτών σε μεγάλο αριθμό τροφίμων τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση