GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Θεσ/νίκη

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 7.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Τ...

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 7.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Τα νεώτερα δεδομένα και οι στρατηγικές διαχείρισης της νόσου θα είναι το αντικείμενο του συνεδρίου Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας που διοργανώνει η Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στις 16 Νοεμβρίου 2013.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, στις στοχεύουσες ογκολογικές θεραπείες, αλλά και στα νεώτερα δεδομένα στην ακτινοθεραπεία.

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 7.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Καθόλου καθησυχαστικά δεν είναι τα στοιχεία και για τις γυναίκες, καθώς σύντομα θα καταστεί επίσης πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας και τον καρκίνο του μαστού. Η αναλογία ανδρών γυναικών που προσέρχονται με καρκίνο του πνεύμονα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο τείνει να εξισωθεί.

Όπως επισημαίνει η διοικήτρια του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή "η προσέλευση των περιστατικών στις Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον τελευταίο χρόνο, πιθανότατα και λόγω της οικονομικής ύφεσης. Τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%. Με δεδομένα τη συσχέτιση του καρκίνου του πνεύμονα με το κάπνισμα και τα χαμηλά ποσοστά συνολικής πενταετούς επιβίωσης, η καλύτερη πολιτική ενάντια στη νόσο είναι η πρόληψη με ενίσχυση του αντικαπνιστικού αγώνα σε όλα τα επίπεδα".


Η σταθερά ανοδική πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, συμπορεύεται με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών, καθιστώντας τη νόσο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καπνού στην ΕΕ μετά την Πολωνία και η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. Κατά συνέπεια, όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν περιοδικό έλεγχο με ακτινογραφία θώρακα μετά τα 40 έτη, ενώ οι νομισματοειδείς σκιάσεις των πνευμόνων θα πρέπει να υπόκεινται σε επιθετική διερεύνηση, εγκαταλείποντας την «πολιτική» της αναμονής και περιοδικής παρακολούθησης του όζου με αξονική τομογραφία θώρακα.

Ο Χειρουργός Θώρακος Δρ. Νικόλαος Μπαρμπετάκης, Υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι "η πενταετής επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν υπερβαίνει το 10% . Από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε ριζική εκτομή, μόνο το 30% θα επιζήσουν μέχρι την πενταετία χωρίς εμφάνιση υποτροπής της νόσου. Οι ασθενείς που θα επιζήσουν επί μακρόν μετά την πρώτη θεραπευτική εκτομή έχουν σημαντική πιθανότητα (15%) ανάπτυξης και δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος γεγονός που επιβάλλει τη συστηματική παρακολούθησή τους για πολλά χρόνια".

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, ραδόνιο, νικέλιο, προϊόντα καύσης του άνθρακα, πίσσες και ορυκτέλαια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και η κληρονομικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση