GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αινιγματική σιωπή του Κώστα Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να μιλήσει, όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει σοβαρές αντιρρήσεις για τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ν.Δ. με το...

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να μιλήσει, όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει σοβαρές αντιρρήσεις για τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και για βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Η αποχή του από την ψηφοφορία για το «δωράκι» στους καναλάρχες-«νταβατζήδες» μάλλον δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να μιλήσει, όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει σοβαρές αντιρρήσεις για τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και για βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Η αποχή του από την ψηφοφορία για το «δωράκι» στους καναλάρχες-«νταβατζήδες» μάλλον δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία…

Κωστας Καραμανλης, πρωην πρωθυπουργος

Μπορεί οι φήμες να οργιάζουν περί του αντιθέτου, μπορεί ακόμη και μερικοί εντός ή εκτός πλέον της Ν.Δ. να προσδοκούν την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Κ. Καραμανλής όμως δεν προτίθεται να επανέλθει για κανένα λόγο. Θα παραμείνει αποστασιοποιημένος και σιωπηρός, όπως πράττει από το 2009, όταν η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές, ο ίδιος παραιτήθηκε από την προεδρία και μετά τις εσωκομματικές εκλογές η διαδοχή πέρασε στον Αντ. Σαμαρά.

Εκτοτε έχει αρνηθεί να μιλήσει δημόσια, δεν έχει πάρει ποτέ τον λόγο ούτε καν στο Κοινοβούλιο, του οποίου παραμένει μέλος. Η φημολογία για την επάνοδό του χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ως «θεωρία συνωμοσίας». Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο άλλωστε διαψεύδουν και τα σενάρια που τον θέλουν να αποδέχεται υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015, όταν τον Μάρτιο λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.

Κριτική και αυτοκριτική

Τα ερωτήματα ωστόσο που επικρέμονται πάνω από τον Κ. Καραμανλή είναι πολλά. Η δε διατήρηση της αιδήμονος σιωπής του τα επιτείνει, οδηγώντας σε σκληρή κριτική των πεπραγμένων του από τους επικριτές του.

Κριτική που εντείνεται καθώς ο νυν πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν έχει κάνει τίποτε ώστε να υπερασπιστεί τις κυβερνήσεις του προκατόχου του στην προεδρία της Ν.Δ. Γεγονός που ερμηνεύεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ως αποδοχή της εξίσωσής του με τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου.

Και πρώτα απ’ όλα η έλλειψη αυτοκριτικής, καθώς θεωρείται εκ των βασικών υπαιτίων για την παρούσα κατάσταση της Οικονομίας.

Ο ίδιος αντιτάσσει σε συνομιλητές του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πως αυτοκριτική για τα μεγάλα λάθη του, όπως η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, άσκησε όχι μόνο μέσω των συνεντεύξεών του την προεκλογική περίοδο του 2009, αλλά και με τη στάση του, όταν έθεσε εκτός ψηφοδελτίων επιφανή τότε στελέχη της Ν.Δ., όπως τους Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Αρ. Παυλίδη.

Σε ό,τι αφορά όμως την Οικονομία, ο αντίλογος στους συνομιλητές του είναι πως με τα μέτρα που η κυβέρνησή του σκόπευε να πάρει, κατόπιν συμφωνίας του τότε «τσάρου της Οικονομίας» Γ. Παπαθανασίου με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, το χρέος θα έπεφτε από τα 9,5 στα 6,5 δισ. ευρώ και η χώρα δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ που είναι. Εχασε όμως τις εκλογές και η διάδοχος κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τήρησε τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

Παρατηρητής

Αντιθέτως, αφού άφησε, λένε, να περάσουν τρεις μήνες χάνοντας πολύτιμο χρόνο, η μοναδική της κίνηση ήταν η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, θέλοντας να φορτώσει όλα τα λάθη και τα βάρη στον Κ. Καραμανλή.

Το ίδιο θεωρούν ότι γίνεται ακόμη και σήμερα, με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του Κ. Σημίτη, ο οποίος θέλει να αποσείσει τις ευθύνες των δικών του κυβερνήσεων.

Ερώτημα δεύτερο, τι θα κάνει εφεξής ο ανιψιός του εθνάρχη; Πληροφορίες θέλουν κάποιους που αποσχίστηκαν από τη Ν.Δ., τραβώντας τον δικό τους δρόμο, όπως ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ν. Νικολόπουλος, να καλοβλέπουν τη σύσταση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού της Κεντροδεξιάς υπό την ηγεσία Καραμανλή.

«Αποκλείεται» είναι η απάντηση όσων τον γνωρίζουν καλά και συνομιλούν μαζί του. Η στάση που θα τηρήσει και από δω και μπρος είναι αυτή του σιωπηρού παρατηρητή, που θα παρεμβαίνει εμμέσως, μέσω συνεργατών του, όταν το θεωρεί σκόπιμο. Ομως δεν θα πράξει τίποτα ώστε να βλάψει την παράταξη από την οποία προέρχεται, αν και τελευταία φέρεται να έχει σοβαρές διαφωνίες με την ακολουθούμενη πολιτική.

Μια προσεκτική παρατήρηση της στάσης του πάντως το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει αυτές του τις διαφωνίες. Ο κ. Καραμανλής απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη διάταξη με την οποία δόθηκε «δωράκι» αρκετών δισ. στους καναλάρχες (τους οποίους ο ίδιος το 2004 είχε χαρακτηρίσει «νταβατζήδες») με τη δωρεάν παραχώρηση και των ψηφιακών συχνοτήτων.

Βεβαίως εδώ μπορεί κάποιος να αντιτάξει με άνεση ότι ούτε και επί των ημερών του είχε δοθεί λύση στο θέμα, παρότι οι φίλοι του λένε ότι τότε είχε δοθεί παράταση έως το 2013, ώστε ο «λογαριασμός» να άνοιγε με τη μετατροπή των συχνοτήτων σε ψηφιακές. Μια δεύτερη, σημαντική σημειολογικά, πράξη του ήταν η επιλογή να παραμείνει στο γραφείο του στη Βουλή και να μην κατεβεί στην αίθουσα της Ολομέλειας στη διάρκεια της ομιλίας Σαμαρά, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μια ερμηνεία της στάσης του αυτής μπορεί να είναι η διαφωνία του με βασικές κυβερνητικές επιλογές. Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται στην υπερφορολόγηση της ατομικής περιουσίας.

Ο μεσαίος χώρος

Οπως έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον του ό,τι αντιτίθεται στη θεωρία των δύο άκρων, αφού οι δικές του κυβερνήσεις πρέσβευαν τη θεωρία του μεσαίου χώρου, που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες δε, έχει σοβαρότατες αντιρρήσεις και για τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για αποδοχή της θεωρίας της εξίσωσης των ευθυνών των δύο κομμάτων που διακυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Κατόπιν όλων αυτών εύλογα διερωτάται κανείς: Θα αποσυρθεί εντελώς ο Κ. Καραμανλής; Θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές; Το ερώτημα δεν έχει προς το παρόν απάντηση, αφού δεν την έχει εξομολογηθεί ούτε σε στενούς συνεργάτες του.

Κάποιοι τον φέρουν στις εκλογές του 2012 να είχε βάλει υποψηφιότητα για να μη βλάψει τη Ν.Δ., καθώς οι οπαδοί του εντός του κόμματος παραμένουν πολλοί. Αν η συγκυρία οδηγήσει στην επανάληψη της επιλογής του αυτής, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.\
Αλίκης Μάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση