GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνεται ο παγκόσμιος μέσος συντελεστής φόρου εισοδήματος

Αύξηση 0,3% σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εφέτος ο παγκόσμιος μέσος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος, σύμφωνα με τη διεθ...


Αύξηση 0,3% σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εφέτος ο παγκόσμιος μέσος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση της KPMG.

Το έτος 2013 σηματοδοτεί, επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών (σε 9 χώρες) από τότε που η KPMG άρχισε να συλλέγει δεδομένα φορολογικών συντελεστών από το 2003.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την KPMG λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν είτε να δημιουργούν νέα κλίμακα συντελεστών φόρου εισοδήματος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, είτε εισάγουν νέους προσωρινούς φόρους.

H Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς μείωσε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή κατά 3% (από το 45% σε 42%). Ωστόσο σημειώνεται ότι ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στην Ελλάδα, η αλλαγή αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναδιάρθρωση όλων των κλιμακίων συντελεστών φόρου. Αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Η μείωση του ανώτερου συντελεστή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό τμήμα της KPMG. «Παρόλα αυτά, από την έρευνα προκύπτει ότι η επιβάρυνση λόγω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα έως 75.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων στην Ελλάδα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να προχωρήσει περαιτέρω η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που θα επιτρέψει την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και θα βοηθήσει την προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας».

Η πιο μεγάλη αλλαγή φορολογικού συντελεστή που δημοσιεύτηκε για το 2013 σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου η περίοδος λήξης της προεδρίας Μπους και των φορολογικών περικοπών είδε τη μεγαλύτερη αύξηση των ομοσπονδιακών φόρων από το 35% σε 39,6%. Η Σλοβενία κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης μεταβολής με αύξηση του συντελεστή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, από 41% σε 50%.

Η Ινδία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με την εισαγωγή του νέου προσωρινού φόρου στα υψηλά εισοδήματα. Για το οικονομικό έτος 2013/14 μόνο, η Ινδία επέβαλε προσαύξηση 10% στον φόρο που καταβάλλουν οι ιδιώτες που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ρουπίες.

Ομοίως, η Δημοκρατία της Τσεχίας έθεσε σε εφαρμογή έναν προσωρινό φόρο, που αναφέρεται ως «εισφορά αλληλεγγύης» και επιβάλλεται στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 1.242.432 κορόνες με συντελεστή 7%.

Επιπλέον, η Ιαπωνία αύξησε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή της κατά 0,84%, εξαιτίας της εισαγωγής ενός «ειδικού πρόσθετου φόρου ανασυγκρότησης» τον οποίο η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγαγε για τη χρηματοδότηση του κόστους ανοικοδόμησης μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011 στην ανατολική Ιαπωνία.

Η Λετονία μείωσε τον ενιαίο φόρο της κατά 1%, ως μέρος μιας κίνησης για να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής από 25% σε 20% μέχρι το 2015.

Η τρίτη και πιο σημαντική μείωση σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από 50% σε 45%, με ισχύ από την 6η Απριλίου 2013. Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας του, ο ανώτατος συντελεστής 50% του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίθηκε ευρέως διότι οδήγησε ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα στο εξωτερικό και ενήργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση