GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκος Νιόπλιας: Ετσι ανακαλύψαμε τον Μήτρογλου

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ολυμπιακός δαπάνησε 200.000 ευρώ για να αποκτήσει τον 19χρονο τότε Κώστα Μήτρογλου από τη γερμανική Γκλάντμπαχ. ...

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ολυμπιακός δαπάνησε 200.000 ευρώ για να αποκτήσει τον 19χρονο τότε Κώστα Μήτρογλου από τη γερμανική Γκλάντμπαχ. Μάλιστα εκείνη την περίοδο τα χρήματα που έδωσαν οι Πειραιώτες για έναν άσημο επιθετικό θεωρήθηκαν πολλά. Εξι χρόνια αργότερα η μετοχή του Πιστολέρο των Ερυθρολεύκων έχει εκτοξευθεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η ρήτρα πώλησης του παίκτη έχει οριστεί στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ ο φημισμένος ιταλός ατζέντης κ. Βιτσέντσο Μοράμπιτο προ ημερών δήλωσε πως «όποιος θέλει τον Μήτρογλου θα πρέπει να καταθέσει 15 εκατ. ευρώ διότι αυτή είναι η αξία του στην αγορά».

Αλήθεια ή ψέματα, θα φανεί το προσεχές διάστημα, καθώς ήδη ο πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα και χρυσός γκολτζής της Εθνικής στα μπαράζ με τη Ρουμανία (πέτυχε τρία από τα τέσσερα γκολ της Ελλάδας) βρίσκεται στο στόχαστρο κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο κ. Γιούργκεν Κλοπ, τεχνικός της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Μπορούσια Ντόρτμουντ, ταξίδεψε για χάρη του στο Βουκουρέστι προκειμένου να τον παρακολουθήσει διά ζώσης, ενώ έντονο φημολογείται ότι είναι το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, της Αρσεναλ, της Ιντερ και άλλων ομάδων.

Εκείνο πάντως το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό για τον «γκολεαδόρ» Μήτρογλου είναι πως σχεδόν τυχαία βρέθηκε στις εθνικές ομάδες, καθώς από τα πρώτα παιδικά χρόνια του ως και τα 16 αγωνιζόταν σε περιφερειακά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Γερμανίας, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του στις αρχές της δεκαετίας του '90 αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.Μάλιστα, λίγο προτού ο ταλαντούχος σέντερ φορ κληθεί στην Εθνική Νέων της Ελλάδας, η γερμανική ομοσπονδία τον είχε συμπεριλάβει στην προεπιλογή τής αντίστοιχης ομάδας των Πάντσερ, με την οποία πραγματοποίησε λίγες προπονήσεις!

Οκτώ χρόνια μετά, ο κ. Νίκος Νιόπλιας, προπονητής της Εθνικής Νέων το 2005, αποκαλύπτει στο «Βήμα» πώς έφθασε ο Μήτρογλου στο κατώφλι της Γαλανόλευκης:

«Μας πήρε τηλέφωνο ένας άνθρωπος από τη Γερμανία, ο οποίος αρχικά μίλησε με τον συνεργάτη μου Μιχάλη Ιορδανίδη. Μας ενημέρωσε για έναν ταλαντούχο πιτσιρικά που πήρε μεταγραφή αντί 50.000 ευρώ από τα μικρά της Ντούισμπουργκ στην Γκλάντμπαχ. Του είπα: "Φίλε μου, επειδή η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει για κάθε παιδί από την Αυστραλία ως την Αμερική που ο μπαμπάς του το θεωρεί ταλέντο, στείλτε τον με δικά σας έξοδα για να τον δούμε και αν μας αρέσει τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς". Και πράγματι, ανέλαβε ο ίδιος τα έξοδα, διότι οι γονείς του Κώστα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, ήταν φτωχοί άνθρωποι».

Ο κ. Νιόπλιας δεν κρύβει ότι εξαρχής εντυπωσιάστηκε από το «μαγικό άγγιγμα» του 17άρη Μήτρογλου. «Στην πρώτη προπόνηση που συμμετείχε με παίκτες μεγαλύτερους απ' αυτόν, ήταν εξαιρετικός. Στην προπόνηση που κάναμε για τελειώματα φάσεων "έγραφε" συνεχώς γκολ και γενικώς έπαιζε σαν μεγάλος. Γύρισα και είπα στον Ιορδανίδη: "Μιχάλη, αυτός είναι πολύ καλός παίκτης".

Την επομένη τον χρησιμοποίησα για ένα ημίχρονο σε ένα φιλικό στο γήπεδο της Προοδευτικής, και πάλι ήταν καλός, και το βράδυ τον κάλεσα για να μιλήσουμε και για να τον "ψυχολογήσω". Του λέω: "Κώστα, πώς βλέπεις την ομάδα, τους παίκτες; Μπορείς να ανταποκριθείς;". Και με τα λίγα ελληνικά που ήξερε τότε μου απάντησε με αυτοπεποίθηση: "Και βέβαια μπορώ, κόουτς. Εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς". Εκεί κατάλαβα ότι το παιδί αυτό ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα. Την ίδια στιγμή κιόλας ζήτησα να του βγάλουν εισιτήρια και να τον συμπεριλάβουν στην αποστολή για ένα τουρνουά που θα συμμετείχαμε στο εξωτερικό, όπου και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ».

Σύμφωνα με τον κ. Νιόπλια «ο Μήτρογλου ήταν πάντοτε καλός παίκτης, ένας γεννημένος γκολτζής», όπως τονίζει όμως «πλέον είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Εχει δουλέψει και έχει ωριμάσει. Εχτισε το όνομά του μέσα από την πορεία του στον Ολυμπιακό, στον Πανιώνιο, στον Ατρόμητο και στην Εθνική, και έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Είναι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση