GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ν. Αναστασιάδης: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο...


Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν...
τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ' όπου κι αν προέρχονται», διεμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πρέπει, όπως είπε, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μπαν Κι μουν, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν.

Ο κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Και το ΑΚΕΛ δια του γενικού γραμματέα 'Αντρου Κυπριανου διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την τουρκική πλευρά. Υποστήριξε ότι σημασία δεν έχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης γι' να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό «δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χρεοκοπήσει ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας, δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος τουΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και κάλεσε τον Μπαν Κι μουν να αντιληφθεί ότι ο κ. Ντάουνερ φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και να τον παροπλίσει αμέσως.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι ξενίζει η υιοθέτηση χρονοδιαγραμμάτων από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είναι προφανώς απαράδεκτη και απορριπτέα. Ο γενικός γραμματέας, είπε ο κ. Ομήρου, έπρεπε να γνωρίζει ότι, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004, χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έπρεπε επίσης να γνωρίζει, πρόσθεσε, ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, που να περιλαμβάνει τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν είναι νοητή η επανάληψη των συνομιλιών.

Σχολιάζοντας την έκφραση εμπιστοσύνης από τον Μπαν Κι μουν προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτή δεν είναι συμβατή με την έλλειψη εμπιστοσύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως εκφράστηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Τέλος, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και επιχειρεί έκδηλα να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση