GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενοχοι για κακοποίηση λαθρομεταναστών κρίθηκαν δύο λιμενικοί

Ένοχους έκρινε χθες το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά, τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, οι οποίοι διώκονταν με βάση τις καταγγελί...


Ένοχους έκρινε χθες το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά, τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, οι οποίοι διώκονταν με βάση τις καταγγελίες δύο Μαροκινών μεταναστών για...

κακοποίηση σε βάρος τους, το 2007 στη Χίο.

Ο ένας εκ των λιμενικών αθωώθηκε με πλήρη ομόφωνη απόφαση των δικαστών. Στους υπόλοιπους δύο, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο, επιβλήθηκαν ποινές τριών και έξι ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά. Τους επιβλήθηκαν επίσης ποινές αποστέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Για το θέμα τότε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ η υπόθεση έχει καταγραφεί στην έκθεση της ομάδας των δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και της οργάνωσης Proasyl.

Οι λιμενικοί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο -καθώς ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία- στην κατάθεσή του, επανέλαβε ότι οι λιμενικοί τού βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμού καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «εικονικής εκτέλεσης».

Ανώτερα στελέχη από το Λιμενικό Σώμα, σχολιάζοντας καταγγελίες μεταναστών για παραβατική συμπεριφορά λιμενικών, τόνισαν, ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του κάθε δικαστηρίου, όλες οι περιπτώσεις, ελέγχονται πειθαρχικά από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Προσέθεσαν επίσης, ότι στην περίπτωση που τα στοιχεία είναι ατράνταχτα, υπάρχει μηδενική ανοχή από το Σώμα.

Ωστόσο δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους μετανάστες, καθοδηγούμενοι από τους δουλέμπορους, να προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον των λιμενικών, προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τη χώρα που επιθυμούν να εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση