GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με ισλαμικές μαντίλες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Για πρώτη φορά τις φόρεσαν εκεί τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. REUTERS Τις ισλαμικές ...

Για πρώτη φορά τις φόρεσαν εκεί τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

REUTERS

Τις ισλαμικές τους μαντίλες φόρεσαν για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την κοσμική παράδοση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Την τελευταία φορά που μέλος της Εθνοσυνέλευσης είχε αποπειραθεί να φορέσει τη μαντίλα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου το 1999, η πρωτοβουλία της αυτή είχε ανταμειφθεί με εκδίωξη από την αίθουσα.

Οι τέσσερις εκπρόσωποι του λαού έγιναν δεκτές με επευφημίες και αγκαλιές από συναδέλφους τους, καθώς έπαιρναν τις θέσεις τους στην αίθουσα της Ολομέλειας. Την ίδια ώρα, τα μέλη του κεμαλικού τόξου περιορίσθηκαν -σε αντίθεση με το 1999- σε λίγες λεκτικές διαμαρτυρίες. Οι υπέρμαχοι του κοσμικού κεμαλικού κράτους θεωρούν τη μαντίλα έμβλημα του πολιτικού Ισλάμ και την επίδειξή της σε δημόσιους χώρους ως προσβολή στη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Παρότι δεν υπάρχει νομοθετική απαγόρευση της μαντίλας στην Εθνοσυνέλευση, η αντίδραση των κεμαλικών και η απαγόρευσή της σε δημόσιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια, που ήρθη αυτόν τον μήνα, έκαναν τις γυναίκες βουλευτές να αποφεύγουν τη χρήση της.

«Βρισκόμαστε ενώπιον νέας, σημαντικής εποχής, στην οποία θα διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο», είπε μία από τις τέσσερις βουλευτές του ΑΚΡ, Νουρτσάν Νταλμπουντάκ.

Η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΑΚΡ ακολουθεί την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας σε δημόσιες υπηρεσίες πριν από λίγες εβδομάδες, μέρος ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Επικριτές της πολιτικής του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή - όπως και προηγούμενες πρωτοβουλίες του- αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης σχεδίου από το ΑΚΡ με στόχο τη σταδιακή αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών και την επάνοδο στην προ του 1923 οθωμανική θεοκρατία.

Υποστηρικτές του Ερντογάν, του οποίου η σύζυγος φοράει μαντίλα, λένε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναφέρει απλώς την ισορροπία και αποκαθιστά την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης σε μια κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα.

Πολλοί κατηγορούν, όμως, τον Ερντογάν για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος της μαντίλας, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ακόμη μία εκλογική νίκη.

«Η απόφασή μου δεν έχει σχέση με τις εκλογικές μου φιλοδοξίες. Νιώθω εσωτερική ηρεμία, καθώς πως επιτελώ το θρησκευτικό μου καθήκον», είπε η κ. Νταλμπουντάκ, αιτιολογώντας την πράξη της.

Η σκηνή χθες στην Αγκυρα δεν θύμιζε σε τίποτα την Εθνοσυνέλευση του 1999, όταν η είσοδος της Μερβέ Καβακτσί, βουλευτού του Κόμματος της Ευημερίας, στην τελετή ορκωμοσίας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας του οργάνου, που απαίτησε -και πέτυχε- την αποχώρησή της. Η Καβακτσί είχε τιμωρηθεί αργότερα με αφαίρεση των πολιτικών της δικαιωμάτων για περίοδο πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση