GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Γιατροί συνεργοί σε βασανιστήρια στις φυλακές της CIA»

Συνεργούς σε κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές του Πενταγώνου και της CIA εμφανίζει γιατρούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας μ...

Συνεργούς σε κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές του Πενταγώνου και της CIA εμφανίζει γιατρούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας μία ανεξάρτητη έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα συμπεράσματα αυτά χαρακτηρίστηκαν «εσφαλμένα» από τη CIA και «παράλογα» από το Πεντάγωνο.

Οι συντάκτες αυτής της διετούς μελέτης με τίτλο «Η εγκαταλειμμένη δεοντολογία: ιατρικός επαγγελματισμός και καταχρήσεις επί των κρατουμένων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζητούν να διεξαχθεί έρευνα από την Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

«Το υπουργείο Άμυνας και η CIA απαίτησαν με τρόπο καταχρηστικό από τους επαγγελματίες (τους) της υγείας να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών και ασφαλείας με τρόπο που προκάλεσε σοβαρή οδύνη στους κρατουμένους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Μεταξύ των πρακτικών αυτών, στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από είκοσι νομικούς, ιατρικούς και στρατιωτικους εμπειρογνώμονες, αναφέρονται «η επινόηση, η συμμετοχή και η άσκηση βασανιστηρίων και ωμών, απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων» σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο ή στις μυστικές φυλακές της CIA.

«Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί στρέβλωσαν τον όρκο (του Ιπποκράτη) και οι γιατροί μετατράπηκαν σε πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών», υπογράμμισε ο δρ. Τζέραλντ Τόμσον, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ένας άλλος συντάκτης της έρευνας, ο Λίοναρντ Ρουμπενστάιν, καθηγητής Δικαίου της Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Τζονς-Χόπκινς, αναφέρθηκε στη δια της βίας σίτιση των απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο, τις σκληρές ανακρίσεις και τις προσομοιώσεις πνιγμού υπόπτων για τρομοκρατία στις μυστικές φυλακές της CIA.

Οι γιατροί ή οι νοσηλεύτριες «νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές, με την παρουσία τους και λέγοντας πως είναι ιατρικά αποδεκτές», δήλωσε ο Ρουμπενστάιν προς το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι καταχρήσεις με ιατρική κάλυψη «δεν ανήκουν στο παρελθόν στη χώρα αυτή».

CIA: Ανακρίβειες και λάθος συμπεράσματα
Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η CIA υποστήριξε πως η έκθεση αυτή «περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και εσφαλμένα συμπεράσματα».

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως η CIA δεν έχει πλέουν κρατουμένους και πως ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε τέλος στο πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων με διάταγμα το 2009», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της CIA Ντιν Μπόιντ.

Ίδια ήταν και η αντίδραση του Πενταγώνου, όπου ο εκπρόσωπος Τοντ Μπρισίλ διευκρίνισε πως «ουδείς από τους επικριτές είχε πράγματι πρόσβαση στους κρατουμένους, στις ιατρικές εκθέσεις τους ή στις διαδικασίες» της φυλακής του Γκουαντάναμο.
Ο ίδιος χαιρέτισε το μεγάλο επαγγελματισμό των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται εκεί «μέσα σε συνθήκες μεγάλου στρες» και προσφέρουν«τις καλύτερες φροντίδες που οι κρατούμενοι είχαν γνωρίσει ποτέ».

Πηγή: newsbomb.gr

1 σχόλιο

  1. Αναπάντητα ερωτηματικά βασανίζουν τον Ελληνικό λαό ( χωρίς να ξεχνά την φορο-λαίλαπα του Υπουργείου Οικονομικών σε ακίνητα και αυτοκίνητα και φέτος και του χρόνου, καθώς και την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά και των φοροαπαλλαγών ) :

    1) Αληθεύει ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για την ίδια τρομοκρατική ομάδα που δολοφόνησε τον Σωκράτη Γκιόλια και έναν αστυνομικό το 2009 ; Γιατί οι έρευνες έχουν τελματώσει, παρόλο που έχουν περάσει 3-4 χρόνια ;

    2) Αληθεύει ότι απουσίαζε η αστυνομία έξω από τα γραφεία της Χ.Α , ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν εκεί ; Πως το ήξεραν οι δολοφόνοι ;

    3) Αληθεύει αυτό που ειπώθηκε από την τηλεόραση ότι είχαν αγοράσει αλεξίσφαιρα γιλέκα και τους τα πήρε η αστυνομία ( προφανώς ύστερα από πολιτική εντολή πλήρης "αφοπλισμού" της Χ.Α ) ;

    4) Γιατί δεν έχουν κάνει επίσημες δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ; Έχουν πολιτικές ευθύνες και οι αρμόδιοι Υπουργοί ; Γιατί κανείς δεν παραιτείται ;

    5) Γιατί στοχοποιήθηκαν όλοι οι Χρυσαυγίτες και όχι μόνο εκείνοι που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες ή τη δολοφονία του Φύσσα ; Ποιος θα λογοδοτήσει για την στυγνή δολοφονία 2 παιδιών που μόνο "φασίστες" δεν ήταν ;

    6) Γιατί όλη η αστυνομία έψαχνε τον "βαρύ οπλισμό" της Χ.Α και είχαν αφήσει πεδίο ελεύθερο στους τρομοκράτες που είχαν σίγουρα βαρύτατο οπλισμό ( όπως έδειχναν στις φωτογραφίες ) και υπήρχαν πληροφορίες για επαναδραστηριοποίησή τους ( από το καλοκαίρι κιόλας ). Γιατί δεν παρακολουθούνταν τα γραφεία μιας "εγκληματικής" ( σύμφωνα με τα λεγόμενα πολιτικών ) οργάνωσης ;

    Ο Ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις. Άμεσες και ξεκάθαρες. Όλες οι δολοφονίες είναι το ίδιο αποκρουστικές είτε είναι αντιφασιστών είτε εθνικιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση