GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ετοιμάζει το comeback ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στην εγχώρια πολιτική σκηνή: πυκνώνει τις επαφές με παλιούς συνεργάτες του και σ...

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στην εγχώρια πολιτική σκηνή: πυκνώνει τις επαφές με παλιούς συνεργάτες του και στέλνει μηνύματα στον διάδοχό του, Ευάγγ. Βενιζέλο, όπως πρόσφατα με την καταψήφιση της διάταξης για τις ψηφιακές συχνότητες στη Βουλή.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στην εγχώρια πολιτική σκηνή: πυκνώνει τις επαφές με παλιούς συνεργάτες του και στέλνει μηνύματα στον διάδοχό του, Ευάγγ. Βενιζέλο, όπως πρόσφατα με την καταψήφιση της διάταξης για τις ψηφιακές συχνότητες στη Βουλή


Γιωργος Παπανδρεου

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν, πριν από μερικές μέρες, από την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εκτοτε, η δραστηριότητά του αναμενόμενο ήταν να περάσει σε δεύτερο πλάνο, παρέμεινε όμως πλούσια, με επίκεντρο κυρίως το εξωτερικό και τις διαλέξεις σε πανεπιστήμια και fora.

Στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων ανά τον κόσμο, που στηλιτεύτηκε από μέσα ενημέρωσης και πολλούς βουλευτές, αποτελεί ωστόσο βασικό γνώρισμα της προσωπικότητας του Παπανδρέου (global Γιώργο τον αποκαλούν ορισμένοι φίλοι του), έστελνε με τη στάση… και την ψήφο του στη Βουλή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπιζόμενος το έργο του αλλά και δίνοντας ενδείξεις για το πώς σκέφτεται το μέλλον…

Εξάλλου σε ανύποπτο χρόνο φέρεται να είχε τονίσει ότι «δεν πρόκειται να αποσυρθώ και να καθίσω σπίτι μου ούτε να σιωπήσω, σαν τον Κώστα Καραμανλή» και σε αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται συνεπής.

Τους τελευταίους πέντε-έξι μήνες και έπειτα από την εσωκομματική «ανακωχή» που συνήφθη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε σχέση με το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της προεδρίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να στρέφει και πάλι το βλέμμα και τα πολιτικά του ενδιαφέροντα στην εγχώρια σκηνή, κάνοντας αρκετούς να αναρωτηθούν «αν ο Γιώργος προετοιμάζει τη δυναμική επιστροφή του».

Οπως άλλωστε είχε υποστηρίξει στα τέλη της άνοιξης ένας από τους κοντινότερους συνεργάτες του, επιτείνοντας την αίσθηση ενός «comeback», «για τον Παπανδρέου ο «κύκλος του εξωτερικού» έχει ολοκληρωθεί και η παρουσία του στη χώρα θα είναι εντονότερη».

Ερωτηματολόγια και βιβλίο

Παρόμοια εντύπωση -που διαψεύστηκε ως «ευφάνταστη» εκδοχή- δόθηκε και μόλις προχθές με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα ερωτηματολόγια που μοίρασε σε υπουργούς και στελέχη των κυβερνήσεών του, από τους οποίους ζητούσε τη γνώμη για τη θυελλώδη διετία 2009-2011, τις ενέργειες που έγιναν, τους στόχους που ολοκληρώθηκαν και τα εμπόδια ή τις αντιστάσεις που υπήρξαν.

Ερωτηματολόγια όντως διανεμήθηκαν (αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Παπανδρέου που είχε εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου), σύμφωνα όμως με την επίσημη απάντηση από το γραφείο του πρόκειται για προσπάθεια «ψύχραιμης καταγραφής γεγονότων, εμπειριών και συμπερασμάτων» από όλους όσοι συνέβαλαν στην αποφυγή της χρεοκοπίας. «Δηλαδή μπορεί να γράψει βιβλίο;» ρωτήσαμε. «Μαζεύει υλικό και σκέφτεται να το πράξει κάποια στιγμή», μας απάντησε αξιόπιστη πηγή.

Προς το παρόν λοιπόν, όσοι πίστεψαν ότι υπάρχει σχέδιο άμεσης και «ολικής επαναφοράς» αποδεικνύονται μάλλον βιαστικοί, αλλά για αργότερα η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη…

«Ο Γιώργος είναι εδώ και έχει θεσμικό ρόλο. Είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και βουλευτής. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι περίεργο, ύποπτο ή υπονομευτικό, όπως να υποστηρίξουν κάποιοι. Πρόκειται απλά για γελοιότητες ίσως και με σκοπιμότητα» μας ξεκαθαρίζουν άνθρωποι που ανήκουν στον πιο στενό κύκλο των συνομιλητών του.

Συναντήσεις και αντιρρήσεις

Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι ο ενημερώνεται και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, συναντά και ανταλλάσσει απόψεις με παλιούς «συνοδοιπόρους» αλλά και «με όποιον θελήσει να τον δει» και παράλληλα όποτε «θίγεται ο πυρήνας των αξιών και των προσπαθειών του» και έχει αντιρρήσεις, «τις εκφράζει ανοιχτά».

Τέτοια παραδείγματα ηχηρών ενστάσεων, με αιχμηρές διατυπώσεις για την κυβερνητική πολιτική και τον σημερινό πρωθυπουργό, βρίσκει κανείς ανατρέχοντας στις ανακοινώσεις που εξέδωσε για το λουκέτο στην ΕΡΤ, για την απόπειρα κατάργησης του προγράμματος «Διαύγεια», ενώ κορυφαία –μέχρι στιγμής– δημόσια διαφωνία του, που συνδυάστηκε με καταψήφιση της σχετικής διάταξης, ήταν η χορήγηση προσωρινών αδειών εκπομπής ψηφιακού σήματος στους καναλάρχες. Για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ παρεμβάσεις με σημασία πραγματοποίησε αρχικά για το θέμα των οικονομικών, με πολύ οργισμένο τρόπο, και ακολούθησε η δήλωση για την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, την οποία αποκάλεσε «πλήγμα» και εξέφρασε τη λύπη του για την απομείωση των δυνάμεων της παράταξης. Το πλήρες πλαίσιο για το παρελθόν και την προοπτική του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, όπου μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τον τρόπο σκέψης του, παρουσιάστηκε στην ομιλία του στο συμπόσιο για την 3η Σεπτέμβρη στην οποία υπεραμύνθηκε των επιλογών επί των ημερών του (εννοείται και της ιδέας για δημοψήφισμα) χαρακτηρίζοντας «οξυγόνο» το δάνειο που έλαβε και το Μνημόνιο που υπεγράφη συνεπακόλουθα. Επιτέθηκε στη Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας το παράδειγμα των εμπρηστών και των πυροσβεστών. Αναφέρθηκε σε «μυθοπλασίες» και «συνωμοσίες που γελοιοποιήθηκαν» σχετικά με τις εναντίον του κατηγορίες για τον χειρισμό της δραματικής εκείνης περιόδου. Τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, με «κόκκινες γραμμές» και χωρίς να γίνεται το ΠΑΣΟΚ «παρακολούθημα κανενός», αναφορές που θεωρήθηκαν έμμεσες αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ για ακόμη μια φορά φώναξε «παρών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε φάση μεγάλης κινητικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι από το γραφείο του στη Βουλή έχουν περάσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα όλοι σχεδόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί και κομματικοί παράγοντες με ιστορική διαδρομή.

Βλέπει κόσμο

Σε ετοιμότητα είναι επίσης όλο το «πιστό» επιτελείο του, μεταξύ των οποίων οι Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, Νίκος Ζιώγας, Ντίνα Καπρινιώτη κ.ά. «Βλέπει διαρκώς κόσμο. Περισσότερο ακούει, δεν δίνει εντολές, σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί και δεν έχει μικροκομματικές φιλοδοξίες» εξηγούν οι καλά γνωρίζοντες τις σχετικές επαφές. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αβίαστα προκύπτει ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση και σίγουρα δεν θέλει να μείνει παθητικός θεατής. Αν επιχειρήσει να οργανώσει την επιστροφή του, με ποιο τρόπο θα το κάνει, αν τα καταφέρει και τι ανταπόκριση θα έχει, αργά ή γρήγορα θα φανεί. Η φράση ατόμου από το περιβάλλον του δίνει το στίγμα: «Κανείς δεν ξέρει για αύριο, σήμερα πάντως έχει και παρουσία και αρμοδιότητα».
Γράφει ο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση