GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι γάμοι μέσω facebook κρατούν περισσότερο

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παντρεμένα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να έχουν ένα ευτυχισμένο και μ...

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παντρεμένα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να έχουν ένα ευτυχισμένο και μεγαλύτερο σε διάρκεια γάμο, σε σύγκριση με ….

όσους γνωρίστηκαν με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Η διαφορά βέβαια που βρέθηκε ήταν μικρή, αν και ο αριθμός των ατόμων που γνωρίστηκαν μέσω internet ήταν αρκετά μεγάλος, γεγονός που ώθησε τους ειδικούς να κάνουν λόγο για αδυναμίες της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο συγγραφέας της μελέτης, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα είναι αισιόδοξα κι ενθαρρύνουν τα άτομα που φοβούνται πως το διαδίκτυο δεν προσφέρει τον κατάλληλο τόπο συνάντησης για το ξεκίνημα μιας ρομαντικής σχέσης.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως το internet σηματοδοτεί την εξέλιξη και τη νέα τάξη πραγμάτων και μάλλον αποτελεί έναν πολύ λογικό και όχι παράξενο τόπο συνάντησης για τον σύγχρονο άνθρωπο με τον περιορισμένο προσωπικό χρόνο.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη μέσω διαδικτύου, συμμετείχαν 19.000 άτομα που κατοικούσαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν άτομα του αντίθετου φύλου ανάμεσα στο 2005 και το 2012. Από τη στιγμή που οι γάμοι ήταν τόσο πρόσφατοι, το ποσοστό των ζευγαριών που ζουν σε διάσταση ή πήραν διαζύγιο ήταν χαμηλό, 2,5% στην πρώτη περίπτωση και 5% στη δεύτερη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων γνώρισε το έτερο του ήμισυ στο Διαδίκτυο. Από αυτούς, το 45% γνωρίστηκε σε ιστοσελίδες γνωριμιών και το 21% σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν γνωρίστηκαν με το άτομο που παντρεύτηκαν στο διαδίκτυο είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι είτε ηλικιωμένοι ή πολύ νέοι και όχι οικονομικά ευκατάστατοι. Ήταν πιο πιθανό, επίσης, η γνωριμία να έχει λάβει χώρα στον χώρο εργασίας (22%), στο φιλικό περιβάλλον (19%) ή στο σχολείο(11%).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 7,6% όσων γνωρίστηκαν εκτός διαδικτύου πήρε διαζύγιο, ενώ σε αυτούς που γνωρίστηκαν στο internet το ποσοστό έπεφτε στο 5,9%. Η διαφορά παρέμενε ακόμα και μετά τον έλεγχο επίδρασης άλλων παραγόντων, όπως είναι για παράδειγμα η ηλικία και το εισόδημα. Ταυτόχρονα, βρέθηκε πως όσοι γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο είχαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένο γάμο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της μελέτης ήταν ότι η μαρτυρία σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ένας γάμος ήταν ευτυχισμένος προερχόταν μόνο από τον έναν σύντροφο, ο οποίος και συμμετείχε στη μελέτη.

Γιατί όμως οι γάμοι που ξεκινούν στοδιαδίκτυο είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο σταθεροί; Μια πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι γνωρίζονται με αυτόν τρόπο είναι έτοιμοι και επιθυμούν να ξεκινήσουν μια σχέση. Στοχεύουν στη σχέση και αναζητούν τον κατάλληλο σύντροφο, δεν είναι κάτι που απλώς τους συμβαίνει, όπως γίνεται συχνά στην περίπτωση που οι δύο σύντροφοι γνωρίζονται στον χώρο εργασίας ή μέσω κοινών φίλων.

Δύο σημαντικές αδυναμίες της μελέτης είναι ότι από τη μία συμπεριλαμβάνει άτομα που είναι εκ των πραγμάτων εξοικειωμένα με το διαδίκτυο, από τη στιγμή που διεξάγεται διαδικτυακά, και από την άλλη δεν συμπεριλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους, οι όποιοι είναι ακόμα πιο πιθανό να γνωρίσουν τον σύντροφό τους μέσω του διαδικτύου.

Η μελλοντική έρευνα είναι σημαντικό να διερευνήσει πιο αναλυτικά τον τρόπο εξέλιξης των ανθρώπινων σχέσεων με ή χωρίς την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση