GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελληνική κρίση for dummies

Του Άγη Βερούτη. - Η κοινωνία υποφέρει, και αυτό οφείλεται στην δραστική πτώση των εισοδημάτων ιδιωτών, την εκτόξευση της... ανεργ...


Του Άγη Βερούτη.

- Η κοινωνία υποφέρει, και αυτό οφείλεται στην δραστική πτώση των εισοδημάτων ιδιωτών, την εκτόξευση της... ανεργίας στο 28% και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.

- Τα ότι τα εισοδήματα μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε, οφείλεται στη γενικότερη ύφεση της οικονομίας με πτώση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου.
- Η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου, οφείλεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας μετά την έξοδο της χώρας από τις αγορές.

- Η μείωση της αγοραστικής δύναμης οφείλεται στο ότι

α) αυξήθηκε η φορολόγηση των πάντων κατακόρυφα άμεσα σχεδόν μετά την απόφαση εξόδου από τις αγορές, και

β) δρομολογήθηκε πιστωτική συρρίκνωση της οικονομίας (deleveraging) δηλαδή μείωση του δανεισμού των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

- Η απόφαση της υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας οφείλεται στο ότι η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις προτίμησαν να αυξήσουν κατακόρυφα την φορολογία για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό και να μηδενίσουν το έλλειμα, αντί να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες δραστικά.

- Η πιστωτική συρρίκνωση οφείλεται στην αδυναμία των τραπεζών να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τα υπάρχοντα δάνεια με τα προηγούμενα της κρίσης επιτόκια, που οφείλεται στις ζημιές που αυτές υπόκεινται από την αύξηση του κόστους που οι ίδιες δανείζονται μέσω της ΕΚΤ και του ELA, καθώς επίσης και την εκτόξευση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL: Non Performing Loans) τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια.

- Οι συνθήκες τόσο για την αδυναμία των τραπεζών να δανειστούν στη διατραπεζική αγορά, όσο και για το κόστος χρήματος, οφείλονται στην έξοδο της χώρας από τις αγορές.

- Η έξοδος της χώρας από τις αγορές οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης ΓΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπει η χώρα υπό το δανεισμό της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) γιατί το κόστος δανεισμού της εκτοξεύθηκε στο 6%-7%.
- Το ότι κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 6%-7% λίγο πριν η χώρα μπει στο μνημόνιο οφείλεται στο ότι:

α) το χρέος της χώρας έφτασε στο 120% λόγω χρόνιων ελλειμάτων (μεγαλύτερες δαπάνες από φόρους)

β) η κυβέρνηση τορπίλισε την εμπιστοσύνη όσων τυχόν ήσαν πρόθυμοι να δανείσουν τη χώρα αγοράζοντας Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) φωνάζοντας περί "Τιτανικού" και αναθεωρώντας συνέχεια το ύψος του ελλείμματος του 2009, ώστε όλοι να πεισθούν ότι δεν ξέραμε τί μας γίνεται.

γ) η ΕΚΤ δεν είχε τη δυνατότητα τότε (τώρα την έχει) να συμπιέζει τα επιτόκια δανεισμού των κρατών, με το να γίνεται lender of last resort, ώστε να ξέρει ο δανειστής ότι δεν θα μείνει "με τα χαρτάκια στο χέρι".

- Το ότι η Ελλάδα βγήκε από τις αγορές και μπήκε στο μνημόνιο, οφείλεται στην απόφαση Ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, να χρηματοδοτήσει η δεύτερη μερικά δις € ελλείμματα της Ελλαδας για μια 3ετία, ώστε να μην υποχρεωθεί η χώρα σε απότομες μειώσεις των δαπανών.
- Το αντάλλαγμα ήταν η διάσωση των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ελληνικό Λαό, στην αναπόφευκτη κοπή του ελληνικού κρατικού χρέους (haircut), που κανονικά θα έβαζε το βαρός της ανακεφαλαιοποίησής τους στους Λαούς των χωρών των δανειστριών τραπεζών.

- Η κατάρρευση των β'ευρωπαϊκών τραπεζών, αποφεύχθηκε μετατρέποντας τα άχρηστα ΟΕΔ στα χαρτοφυλάκιά των κυρίως, σε διακρατικό χρέος του Ελληνικού Λαού προς τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς Λαούς, που δεν κουρεύεται! - Τάδε έφη Κριστίν Λαγκάρντ (της ομώνυμης Λίστας).

- Οι συνταγές του συμμαζέματος του κόστους του κράτους (Μνημόνια) που αρχικά συμφωνήθηκαν δεν τηρήθηκαν, από κοινή απόφαση της τρόικας και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης στα χρόνια του μνημονίου, οδηγώντας σε εσωτερική υποτίμηση, ενώ η χώρα παραμένει η 117η πιο οικονομικά ανελεύθερη χώρα στον κόσμο, η 94η πιο διεφθαρμένη, και σε όλους τους δείκτες ουραγός της Ευρώπης σε όλους τους δείκτες οικονομικής υγείας.

- Στο μεταξύ το πάρτι συνεχίζεται για κάποιους, δεν έχει απολυθεί σχεδόν κάνεις δημόσιος υπάλληλος ακόμη και δολοφόνοι και παιδεραστές, η μείωση του δημοσίου έγινε με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οξύνοντας το πρόβλημα δαπανών αντί να το λύσει, διατηρώντας ως πρόσφατα τεράστια εφάπαξ δημοσίου, και δεκάδες χιλιάδες απατεώνες πλαστογράφους των πτυχίων που τους έβαλαν στη μισθοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα τελευταία ΕΙΝΑΙ επιλογές της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης ενόσω άλλαξαν οι νόμοι στα τελευταία 3 χρόνια για να μπαίνει κάποιος φυλακή πιο εύκολα, να χάνει το σπίτι του για πιο λίγα, και να εξαθλιωθεί η μεσαία τάξη πέρα από το χειρότερο Οργουελικό εφιάλτη. (εφιάλτης από τον ομώνυμο πρόγονό μας που πρόδωσε τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες στους Πέρσες)
Τόσο απλά. logiastarata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση