GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πρόσω ολοταχώς» για την Navios

Σε τελική ευθεία η συμφωνία των 300 εκατ. μεταξύ του ομίλου και της γερμανικής τράπεζας HSH Nordbank Ένα μικρό δείγμα των σημαντικών επ...

Σε τελική ευθεία η συμφωνία των 300 εκατ. μεταξύ του ομίλου και της γερμανικής τράπεζας HSH Nordbank Ένα μικρό δείγμα των σημαντικών επενδυτικών «ανοιγμάτων» που πραγματοποίησε, εντός του τρέχοντος έτους, ο...
όμιλος Navios της Αγγελικής Φράγκου, ο οποίος κατόρθωσε να εξοικονομήσει ρευστότητα από τις διεθνείς χρηματαγορές ύψους περίπου 2,3 δισ. δολαρίων προκειμένου να προβεί στην αγορά 44 πλοίων, είναι και η συμφωνία για την παροχή από την γερμανική τράπεζα HSH Nordbank AG 300 εκατ. δολαρίων για την αγορά επιπλέον δέκα πλοίων, εκ των οποίων πέντε product tankers και πέντε containerships.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τις αρχές του 2014, καθώς προχωράει μα βήματα αργά αλλά σταθερά, αφού η τράπεζα υιοθέτησε την άποψη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον όμιλο θα καταλήξει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στελέχη της Navios Maritime Holdings τονίζουν ότι «η συμφωνία με την HSH Nordbank βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο και προχωράει προς την ολοκλήρωσή της, παρ' ότι εξελίσσεται με αργότερους ρυθμούς απ' ό,τι πιστεύαμε αρχικά».

Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Navios Maritime Holdings, η κ. Φράγκου ανέφερε ότι «στη διάρκεια που οι ναυλαγορές ήταν ισχυρές, η εταιρεία συνήψε μακροχρόνιες ναυλώσεις για τα πλοία της, με αποτέλεσμα να έχει σταθερές ταμιακές ροές οι οποίες της εξασφαλίζουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Η πρόσβαση του Ομίλου Navios στις κεφαλαιαγορές είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μέχρι στιγμής, το 2013 έχει θέσει πάνω από 2,3 δισ. δολ. και συμφωνήσει να αποκτήσει 44 πλοία σε ελκυστικές τιμές».

Ειδικότερα, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια, η Navios Maritime Acquisition, άντλησε από τις αγορές (διάθεση μετοχών, τιτλοποίηση δανείων, κ.λπ.) συνολικά περί τα 950 εκατ. δολ. και παρέλαβε 15 νέα πλοία, αυξάνοντας το στόλο της στα 34 δεξαμενόπλοια, ενώ έχει υπό ναυπήγηση άλλα δέκα.

Η άλλη εταιρεία του Ομίλου, η Navios Maritime Partners, άντλησε από τις χρηματαγορές περί τα 450 εκατ. δολ. ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους απέκτησε επτά νέα πλοία, ανεβάζοντας το στόλο της στα 28 πλοία.

Η Navios Holdings, η ναυαρχίδα του Ομίλου, σήκωσε περισσότερα από 850 εκατ. δολ. στη διάρκεια του 2013 ενώ αύξησε και το στόλο της κατά 12 πλοία φθάνοντας τα 60, ενώ επτά εξ αυτών είναι υπό ναυπήγηση.

Η Navios Maritime Holdings ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2013 ζημίες ύψους 13,04 εκατ. δολ., έναντι κερδών 4,63 εκατ. δολ. κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 122,28 εκατ. δολ. έναντι 163,94 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα EBITDA ανήλθαν στα 40,57 εκατ. δολ. έναντι 60,76 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες στο 9μηνο ύψους 39,08 εκατ. δολ., έναντι κερδών 19,37 εκατ. δολ. πέρυσι την ίδια περίοδο, και έσοδα μειωμένα στα 381,69 εκατ. δολ. έναντι 488,03 εκατ. δολ. το εννεάμηνο του 2012.
Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου, το καθαρό χρέος της Navios Maritime Holdings ανερχόταν στο 47,6% της συνολικής κεφαλαιοποίησής της, ενώ διέθετε ρευστά διαθέσιμα ύψους 219,8 εκατ. δολ.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία logistics, σημειώνεται ότι, στις αρχές Νοεμβρίου, η Navios Logistics ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία διάρκειας 20 ετών με τη Vale International , θυγατρική της Vale S.A. μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξορύξεων στον κόσμο, για την παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης πέντε εκατ. τόνων σιδηρομεταλλεύματος σε ετήσια βάση.

Η Navios Logistics αναμένεται να δημιουργήσει EBITDA ύψους 35 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση από τη συμφωνία αυτή και 1 δισ. δολ. στη διάρκεια της 20ετίας.

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση