GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπόθεση Πανγαίας: Oι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν το ξεπούλημα!

Το story είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Δεν μιλάμε απλώς για «οσμή σκανδάλου», αλλά για την αποκάλυψη ενός «επιστημονικού μηχανισμού» όπ...

Το story είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Δεν μιλάμε απλώς για «οσμή σκανδάλου», αλλά για την αποκάλυψη ενός «επιστημονικού μηχανισμού» όπου τελικά οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες-θύματα των πολιτικών των μνημονίων… χρηματοδοτούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με «μεσεγγυητή» το Δημόσιο. Αναφερόμαστε σε αυτό που σε πολλά ρεπορτάζ αποκαλείται πλέον «σκάνδαλο της Πανγαίας» και που τα έχει όλα: εκλεκτούς πρωταγωνιστές από τη χορεία των γνωστών και μη εξαιρετέων στελεχών που ανακυκλώνονται σε πολιτικές και επιχειρηματικές θέσεις-κλειδιά, σκανδαλώδη δανειοδότηση από χρεοκοπημένη τράπεζα στον επενδυτή που αγοράζει ακίνητά της, λυσσαλέες «κόντρες» στο Δ.Σ. του «ναού της χρηματοπιστωτικής αρετής» (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ), «τιτανομαχίες» ξένων μεγαλοπενδυτών. Ας δούμε μία-μία τις βασικές «σκηνές» του έργου:

Σκηνή πρώτη: Στις 21 Οκτωβρίου το ελληνικό Δημόσιο «πούλησε» στις θυγατρικές δύο συστημικών τραπεζών που ανακεφαλαιώθηκαν με τη χορηγία» των Ελλήνων φορολογουμένων 28 ακίνητα-«φιλέτα» του Δημοσίου. Η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η θυγατρική της Eurobank, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ «αγόρασαν» από το Δημόσιο αυτά τα ακίνητα (115,5 εκατ. ευρώ και 145,81 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), συνολικής αξίας 261,31 εκατ. ευρώ.

Γιατί έχουμε σε εισαγωγικά το «πούλησε» και το «αγόρασαν»; Μα γιατί δεν ήταν κανονική, δηλαδή τελεσίδικη πώληση και αγορά, αλλά με τη μέθοδο sale and lease back, για 20 χρόνια, ύστερα από τα οποία τα ακίνητα θα επανέλθουν στο Δημόσιο. Μέχρι τότε, το Δημόσιο θα πληρώνει στους «αγοραστές» ετήσιο «ενοίκιο» 30 εκατ. ευρώ (αφού στα κτήρια αυτά στεγάζονται ήδη και θα εξακολουθήσουν να στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου!), δηλαδή συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Η ετήσια απόδοση για τους «αγοραστές» ανέρχεται σε 9,5% – μια «εγγυημένη» και… πλουσιοπάροχη ιδιωτικοποίηση «μετ’ επιδοτήσεως». Για να πάρει 261,31 εκατ. ευρώ και να τα δώσει στους δανειστές, το Δημόσιο (δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή όλοι εμείς) θα νοικιάζει ακριβά τα κτήρια που «πούλησε» για τα επόμενα είκοσι χρόνια!

Όσο γι’ αυτούς που τα «αγόρασαν», πλήρωσαν επίσης με τα δικά μας λεφτά, αφού μιλάμε για χρεοκοπημένες τράπεζες που ανακεφαλαιώθηκαν με δανεικά του ελληνικού Δημοσίου από την τρόικα, τα οποία χρωστάμε όλοι εμείς…

Σκηνή δεύτερη: Η διοίκηση της Εθνικής πουλάει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Πανγαία Α.Ε. στην εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων Invel Real Estate II BV, συμφερόντων του γνωστού Ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz. Τα ακίνητα που το ελληνικό Δημόσιο «πούλησε» στις δύο θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών καταλήγουν τελικά για 20 χρόνια σε ξένο επενδυτή, και συνολικά τα ακίνητα της Πανγαία για πάντα.

Το σκηνικό σε αυτή τη δεύτερη «σκηνή» είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό:

- Πόσο πουλήθηκε η Πανγία; 650 εκατ. ευρώ. Μόνο από την «αγοραπωλησία» των 28 ακινήτων του Δημοσίου θα εισπράξει τα επόμενα 20 χρόνια 600 εκατ. ευρώ. Και δε λογαριάζουμε και την υπόλοιπη περιουσία της Πανγαία.

- Πού βρήκε ο αγοραστής τα λεφτά; 140 εκατ. ευρώ έβαλε από την τσέπη του, ενώ τα υπόλοιπα τα δανείστηκε από… την Εθνική τράπεζα με επιτόκιο 2,72% (22 μονάδες βάσης πάνω από το euribor!!!). Τέτοιο επιτόκιο δανείου ούτε να διανοηθούν δεν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι ξένες, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με έντοκα γραμμάτια στην τρίμηνη διάρκεια με επιτόκιο πάνω από 4%… Εδώ έχουμε πώληση θυγατρικής μετ’ επιδοτήσεως του αγοραστή από τη μητρική…

- Ο ναός της Χρηματοπιστωτικής «ορθοδοξίας» και «αρετής», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εγκρίνει την πώληση της Πανγαία με ψήφους 4 έναντι 3 σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ύστερα από την οποία παραιτείται το μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Μπερούτσος. Προφανώς ούτε το τίμημα ούτε το επιτόκιο 2,72% τους φάνηκαν «αφύσικα»… Στους ίδιους αυτούς που κατά τα άλλα πιέζουν να μειωθούν λίγο τα ληστρικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις…

Παρασκήνιο: Η υπόθεση όμως έχει και ζουμερό παρασκήνιο.

Ποιοι είναι στη διοίκηση της Εθνικής; Οι κ. Αλ. Τουρκολιάς και Γ. Ζανιάς. Ο τελευταίος διετέλεσε επιτελικό στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών, ύστερα χρίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση προ των εκλογών του 2012, στη συνέχεια προσελήφθη στην ΤτΕ, αλλά πριν πάει σε αυτό του το πόστο, ορίστηκε πρόεδρος της Εθνικής). Τυπική περίπτωση ανακυκλούμενου στελέχους σε πολιτικο-επιχειρηματικές θέσεις.

Ποιος είναι ο κ. Beny Steinmetz και ποια η Invel Real Estate II BV;

Ο Μπένι Στάινμετζ συγκαταλέγεται στους 10 πιο πλούσιους Ισραηλινούς (Νο 5, σύμφωνα με την πιο παλιά εφημερίδα του Ισραήλ, Haaretz) με περιουσία από 2,7 μέχρι 3,4 δισ. δολάρια και δραστηριότητες από την επεξεργασία διαμαντιών μέχρι την εξόρυξη μεταλλευμάτων και real estate (είναι ο ίδιος που ελέγχει την εταιρεία BSGR, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Γουινέας ερευνούν πώς πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Γουινέα).

Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Μπερούτσος; Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε να βεβαιώσουμε για κάτι, αλλά στον Τύπο γράφεται ότι υποστήριζε άλλη πρόταση εξαγοράς της Πανγαία, από εταιρεία συμφερόντων του Τζορτζ Σόρος… Ασχέτως όμως του αν ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο, το σίγουρο είναι ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων «μετ’ επιδοτήσεως» (κοινώς: ξεπούλημα) έχει τραβήξει το ενδιαφέρον διεθνών αρπακτικών…

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση