GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δηλώσεις Αβραμόπουλου και Υπουργού Άμυνας Αρμενίας

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τον Υπουργό Άμυνας της φίλης χώρας Αρμενίας και καλό μου φίλο, τον ...


Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τον Υπουργό Άμυνας της φίλης χώρας Αρμενίας και καλό μου φίλο, τον κύριο Seyran Ohanyan, μία σπουδαία προσωπικότητα της Αρμενίας.

Η συνάντησή μας και οι συνομιλίες που ακολούθησαν, αποτελούν τη συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Ερεβάν, πριν από ένα περίπου μήνα και βέβαια, σκοπό είχαν και έχουν την ενίσχυση των παραδοσιακών και άριστων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Iστορία έχει καταγράψει και έχει συνδέσει άρρηκτα τους λαούς μας, οι οποίοι μέσα στον ιστορικό χρόνο έχουν δεθεί με στενούς δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από αγώνες για ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναμφίβολα, οι σχέσεις μας ξεφεύγουν από τον τυπικό χαρακτήρα των συνηθισμένων διπλωματικών σχέσεων ή επαφών και οι κοινές αξίες, στις οποίες στηρίζονται οι πολιτικές δομές και των δύο χωρών, εξηγούν και συγχρόνως διαμορφώνουν το άριστο υπόβαθρο των διμερών μας σχέσεων.

Στον απολογισμό των αμυντικών μας σχέσεων επαναβεβαιώνουμε, με βαθιά ικανοποίηση, την εξαιρετική ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα. Kάτι που, όπως γνωρίζετε, αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό Αρμένιων στρατιωτικών που φοιτούν με υποτροφίες σε ελληνικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί οπλικών συστημάτων, στην δημιουργία ελληνοαρμενικής εταιρείας, που έχει ήδη ιδρυθεί με συμμετοχή της ΠΥΡΚΑΛ στην Αρμενία για την παραγωγή υλικών τεχνολογίας λέιζερ, αλλά και σε άλλες διμερείς αμυντικές συνεργασίες.

Η εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας στην συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό αμυντικό σύστημα, ένα εκ των καλύτερων της Ευρώπης, τίθεται πάντοτε στην υπηρεσία της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ειρήνης, της καλής γειτονίας. Και αυτό είναι που φέρνει πιο κοντά και τις δύο χώρες μας.

Άλλωστε, η ρευστή κατάσταση της ασφάλειας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού πολλαπλών στοιχείων, που περιλαμβάνουν βεβαίως την πολιτική συνεργασία, τη στρατιωτική ικανότητα και τις κοινές πολιτικές κρατών και διεθνών οργανισμών.

Η Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, που όπως γνωρίζετε ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο: να είναι η γέφυρα για τη σύσφιγξη των σχέσεων και της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία προοπτική που σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει στη θεσμική ανασυγκρότηση της Αρμενίας ανεξάρτητα από την ένταξή της σε άλλους υπερεθνικούς θεσμούς και ενώσεις.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να θυμίσω κάτι που θίξαμε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που έγινε χθες το βράδυ προς τιμήν του Αρμένιου συναδέλφου μου, στο οποίο συμμετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αρμενικής κοινότητας στην Αθήνα.

Δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε τη σημασία και το ρόλο της διασποράς μας στον κόσμο, πολλώ δε μάλλον διασποράς όπως η ελληνική και η αρμενική που αριθμούν εκατομμύρια Ελλήνων και Αρμενίων διάσπαρτους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό να προωθήσουμε πρωτοβουλίες ώστε και σε παγκόσμιο επίπεδο οι διασπορές μας να συνεργαστούν, κάτι που πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει ακόμα, τουλάχιστον με θεσμικό τρόπο.

Οι πολλοί ομογενείς μας ζουν και μεγαλουργούν στον κόσμο και αποδεικνύουν ότι είναι μία δύναμη εγγύησης για τις πατρίδες τους και για την επιβεβαίωση της οικουμενικότητας των λαών μας, σε μία εποχή που όλο και περισσότερο η παγκοσμιοποίηση επιβάλλεται άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό τρόπο.

Θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά δημόσια την ικανοποίησή μου για την επίσκεψη του κυρίου Υπουργού και της αντιπροσωπείας του και να τον ευχαριστήσω για τις τόσο εποικοδομητικές συνομιλίες που μόλις είχαμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους Υφυπουργούς μας που μας συνεπικουρούν σε αυτό το έργο μας. Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, τον κύριο Δαβάκη, αλλά και τον συνάδελφό του από την Αρμενία David Tonoyan, καθώς επίσης και τους αρχηγούς των επιτελείων μας.

Είναι υποδειγματική η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον αμυντικό τομέα. Η αμυντική συνεργασία αυτή δεν έρχεται παρά να υπηρετήσει τον ανώτερο και ευγενή σκοπό που όλοι αυτό τον καιρό έχουμε θέσει ως προτεραιότητα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, μίας γειτονιάς ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας επ’ ωφελεία όλων ανεξαίρετα των λαών της περιοχής μας.

S. OHANYAN: Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, φίλε Δημήτρη, αποτελεί μέγιστη τιμή για μένα και τα μέλη της αντιπροσωπείας μου να πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση. Με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στις Ένοπλες Δυνάμεις και εύχομαι επιτυχίες, ειρήνη και ευημερία στον ελληνικό λαό.

Οι ελληνοαρμενικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία, προϊστορία και βασίζονται στους φιλικούς δεσμούς των λαών μας, καθώς επίσης και στις κοινές αντιλήψεις στα πλαίσια των θεμάτων της διεθνούς ασφάλειας και στην προθυμία για αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σήμερα τα στρατιωτικά και αμυντικά-τεχνικά θέματα. Οι σχέσεις μας στον αμυντικό τομέα περιλαμβάνουν αρκετούς τομείς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η στρατιωτική εκπαίδευση, η στρατιωτική ιατρική, η διαφύλαξη της ειρήνης, η οργάνωση ειδικών τμημάτων, η στρατιωτική παραγωγικότητα, καθώς επίσης η ανταλλαγή εμπειριών με τις εκατέρωθεν επισκέψεις υψηλού επιπέδου.

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτές οι επισκέψεις αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο και επιθυμούμε να τις αναβαθμίσουμε περαιτέρω.

Η προτεινόμενη από την πλευρά σας πρωτοβουλία για την ανανέωση και την ανάπτυξη σε νέο επίπεδο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μας από το 1996 και εντεύθεν, καθώς και η πρόταση σας για τη σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής υψηλού επιπέδου έχουν εξεταστεί από τη πλευρά μας, έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σ' αυτή τη κατεύθυνση για τη περαιτέρω βελτίωση τους.

Τούτη τη στιγμή, δεδομένου ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις έχουν και συμβολικό χαρακτήρα, σας προσκαλώ το 2014 να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις για την 22η επέτειο από την σύσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας. Ευελπιστώ ότι θα αποδεχθείτε την πρόσκληση ή θα ορίσετε μια επίσημη πολιτική ή υψηλόβαθμη στρατιωτική αντιπροσωπεία για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Εύχομαι οι φιλικές μας σχέσεις να επεκταθούν στη περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των ελληνικών και αρμενικών κοινοτήτων, που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της υφηλίου.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι επιτυχίες στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.












Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση