GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρχίζει η πρώτη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens- Στο εδώλιο ο Μαντέλης

Επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι δικαστικές έρευνες για τις παράνομες πληρωμές της Siemens, η πρώτη δίκη για διακίνηση «μαύρου πολιτ...

Επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι δικαστικές έρευνες για τις παράνομες πληρωμές της Siemens, η πρώτη δίκη για διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος» από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού αρχίζει αύριο στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, με τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη να βρίσκεται στο εδώλιο.

Η δίκη Μαντέλη, η δεύτερη κατά σειρά πολιτικού «αμέσως μετά» τη δίκη Άκη Τσοχατζόπουλου, αφορά ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έλαβε ο πρώην υπουργός από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προκειμένου να διευκολύνει την υπογραφή της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αρχές του 2000.

Ο Τάσος Μαντέλης, που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, κατά το κατηγορητήριο έλαβε τα χρήματα αυτά ως μίζα.

Ο ίδιος διατείνεται ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, το 2000. Ωστόσο, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που τον παρέπεμψε σε δίκη αναφέρει λεπτομερώς τις καταβολές –δύο τον αριθμό– σε λογαριασμό που ανοίχθηκε με εντολή του πρώην υπουργού και με τον κωδικό «Α. Rocos».

Στο εδώλιο, εκτός από τον Τάσο Μαντέλη, θα βρεθούν και άλλα τέσσερα άτομα ως εμπλεκόμενοι σε δωροδοκία και «ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος». Πρόκειται για τους Γεώργιο Τσουγκράνη, κουμπάρο και φίλο του Τάσου Μαντέλη, και τους Αριστείδη Μαντά, Αντωνία Μάρκου και Ηλία Γεωργίου.

Με το βούλευμα αποδίδονται στους κατηγορουμένους κατά περίπτωση κατηγορίες ενεργητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ έπαυσε η εις βάρος τους αρχική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

To αναλυτικό ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση